Drager Militaire Willems-Orde Van den Hoek (93) overleden

1 minuut leestijd
Cornelis Pieter van den Hoek, 2009 - cc

Drager van de Militaire Willems-Orde Cornelis Pieter van den Hoek is op 93-jarige leeftijd overleden.

Cornelis Pieter van den Hoek, 2009 - cc
Cornelis Pieter van den Hoek, 2009 – cc
Van den Hoek kreeg de hoge onderscheiding omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog actief was voor het verzet. In 1942 werd de Nederlander opgepakt en naar een werkkamp in Keulen gebracht. Tijdens een verlof in november van het volgende jaar besloot hij onder te duiken. Hierna sloot Van den Hoek zich aan bij een verzetsgroep, de ‘Partizanen van de Biesbosch’. Deze verzetsgroep – die uit 21 personen bestond – hield zich vooral bezig met het smokkelen van mensen (waaronder neergeschoten piloten), berichten, goederen en medicijnen door de Biesbosch. Ze kenden dit gebied veel beter dan de Duitsers. Van den Hoek maakte zelf in totaal 37 oversteken.

In 1948 werd hij door koningin Wilhelmina tot drager van de Willems-Orde geslagen. Na het overlijden van Van den Hoek zijn er nog vier dragers van de Militaire Willems-Orde in leven.

Militaire Willems-Orde

De Militaire Willems-Orde werd in 1815 ingesteld door koning Willem I. De onderscheiding is echter niet vernoemd naar de koning zelf, maar naar Willem met de Hoorn (ca. 752-812). Een middeleeuwse figuur, ook wel Guillaume d’Orange genoemd, die volgens de overlevering de eerste graaf van het zuid-Franse graafschap Oranje was.

De eerste officiële Willems-orde werd in 1815 uitgereikt aan erfprins Willem Frederik Lodewijk van Oranje-Nassau, de latere koning Willem II. Dit vanwege zijn daden tijdens de Veldtocht van 1815 tegen Napoleon. Koningin Beatrix is Grootmeester van de Orde.

Lees ook: Militaire Willems-Orde (1815) – Vernoemd naar Willem met de Hoorn

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×