Duitse verdedigingslinie gevonden op de Grebbeberg

1 minuut leestijd

Een oudere greppelstructuur die is benut bij de aanleg van de Duitse verdedigingslinie door een van de greppels dieper uit te graven – Foto: RAAP

Bij archeologisch onderzoek op de Grebbeberg zijn onlangs resten gevonden van een Duitse loopgraaf uit de Tweede Wereldoorlog. De provincie Utrecht heeft dat donderdag bekendgemaakt.

De vondst is bijzonder omdat de loopgraaf niet vermeld wordt in publicaties over de Grebbeberg in oorlogstijd. Volgens de onderzoekers komt dit waarschijnlijk doordat de linie door de Duitsers is aangelegd. Na bestudering van luchtfoto’s uit de oorlog concluderen de onderzoekers dat de gevonden loopgraaf werd aangelegd tussen december 1944 en april 1945. In deze periode richtten Duitse troepen een verdedigingslinie in op de noordelijke Rijnoever.



Ze maakten bij de aanleg van deze linie gebruik van Nederlandse dwangarbeiders, voornamelijk jonge mannen. Hierbij zijn ook gewonden gevallen door geallieerde beschietingen van deze Duitse verdedigingswerken. De onderzoekers:

Tijdens het onderzoek zijn over een lengte van honderden meters de opmerkelijk goed zichtbare resten aangetroffen van een loopgraaf, compleet met geschutsstelling en mitrailleurnesten.

De sporen van de loopgraaf zijn ontdekt door het archeologisch adviesbureau RAAP. Dit bureau heeft de oorlogssporen op de Grebbeberg in kaart gebracht. Tussen 11 en 13 mei 1940 vond hier de ‘Slag om de Grebbeberg’ plaats. Een van de bekendste veldslagen uit de meidagen van 1940. De slag kostte ongeveer vierhonderd Nederlandse militairen het leven. De Grebbelinie heeft sinds een maand officieel de status van rijksmonument.

Op basis van hun bevindingen op de Grebbeberg doen de archeologen van RAAP een voorstel voor de omgang met dergelijke sporen uit de oorlog. Hun rapport, getiteld Waardering van oorlogserfgoed, is donderdag in Rhenen officieel gepresenteerd.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×