Duitsland geeft bouwtekeningen Auschwitz aan Israël

1 minuut leestijd
Detail van een bouwtekening van Auschwitz (Bron: Bild.de)
Detail van een bouwtekening van Auschwitz (Bron: Bild.de)

Duitsland heeft de vorig jaar gevonden bouwtekeningen van concentratiekamp Auschwitz vandaag aan Israël overhandigd.

De bouwtekeningen werden november vorig jaar gevonden in Berlijn tijdens het leegruimen van een appartement. De directeur van de Duitse archieven, Hans-Dieter Kreikamp, zei tegenover Bild vorig jaar over de vondst: “Het is een authentiek bewijs van de systematisch geplande genocide op de Europese joden”.

De Israëlische premier Netanyahu deelt die mening. Tijdens de ontvangst van de tekeningen in Berlijn zei hij onder meer: “Er zijn mensen die ontkennen dat de Holocaust heeft plaatsgevonden. Laat ze naar Jeruzalem komen en deze bouwtekeningen bekijken, plattegronden voor een fabriek voor de dood.”



November 2008 werden in totaal 28 bouwtekeningen gevonden, getekend op een schaal van 1 op 100. Ze werden gemaakt in de periode tussen 1941 en 1943. Verschillende tekeningen zijn ondertekend door hoge SS-verantwoordelijken van destijds. Onder een van de plannen zijn de initialen van SS-baas Heinrich Himmler te vinden.

Gaskamer

Bij de gevonden plannen zit ook een tekening van een gaskamer van 11,66 bij 11,20 meter. Deze tekening is gedateerd op 8 november 1941. Experimenten met het gas Zykon B waren toen al aan de gang. De tekening van de gaskamer is ondertekend door ‘Gevangene nr. 127′ op 8 november 1941, voor de Wannsee-conferentie van januari 1942 waar de nazi’s besloten de joden uit te roeien.

Bild, de krant die de vondst openbaar maakte, exposeerde de tekeningen dit jaar een aantal weken in haar kantoorpand in Berlijn. De uitgever besloot de tekeningen hierna aan Israël te geven, zodat zoveel mogelijk mensen de kans krijgen ze te zien. De tekeningen zijn vanaf 27 januari 2010 in Jeruzalem te zien. Ze worden opgenomen in een tentoonstelling naar aanleiding van de bevrijding van Auschwitz 65 jaar geleden.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×