Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Duitsland steunt Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam

Duitse regering schenkt 4 miljoen euro

Het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam ontvangt 4 miljoen euro van de Duitse staat. Hiermee is volgens het museum een grote stap vooruit gezet in de voltooiing van de financiering van het nieuwe museum.

- ad -

Het Nationaal Holocaust Museum is gevestigd in twee historische gebouwen aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam, de Hollandsche Schouwburg en de tegenovergelegen voormalige Hervormde Kweekschool. De Hollandsche Schouwburg diende tijdens de oorlog als verzamelplaats, gevangenis en deportatieplaats van joden naar de vernietigingskampen. Via de Kweekschool werden honderden kinderen met behulp van het verzet naar een relatief veiligere plek gesmokkeld.

Momenteel heeft het museum een provisorische expositieruimte. Deze sluit begin volgende maand de deuren voor een verbouwing die circa twee jaar gaat duren. Het totale benodigde budget voor investeringen in beide gebouwen, educatieve programma’s, de vaste tentoonstelling, programmering en de exploitatie tot en met 2026, bedraagt volgens de laatste berekeningen ruim 27 miljoen. Met de bijdrage van Duitsland heeft het museum daarvan nu al 21 miljoen euro binnen.

Gedeelde herinnering

Heiko Maas, de Duitse minister van Buitenlandse zaken, verklaarde het volgende naar aanleiding van de financiële steun aan het Amsterdamse museum:

- advertentie-

- ad -

“In Nederland werkte de nazi-vernietigingsmachine op de meest afschuwelijke manier. De gedeelde herinnering aan dit donkerste hoofdstuk in onze Duitse geschiedenis maakt het belang van de verworvenheden van de Europese eenwording en de verzoening tussen Duitsland en Nederland duidelijk. Het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam legt de juiste nadruk door jongeren aan te zetten kennis te laten maken met dit onderwerp, waarbij het belang van democratie en universele mensenrechten wordt benadrukt. Ik ben dankbaar voor deze bijdrage in de strijd tegen antisemitisme en blij dat we dit belangrijke initiatief kunnen ondersteunen met onze bijdrage aan het nieuwe Holocaust Museum.”


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Biologieleraar wilde seks tussen aap en mens

  Biologieleraar wilde seks tussen aap en mens

  De Nederlandse biologieleraar Herman Marie Bernelot Moens (1875-1938) wilde de evolutietheorie bewijzen door in Afrika mensen met apen te gaan kruisen. Hij slaagde er zelfs in om voor dit absurde plan subsidiegeld los te kweken bij koningin Wilhelmina.Lees bericht »
 • Eva Fastag (102) was typiste in Dossinkazerne in Mechelen

  Eva Fastag (102) was typiste in Dossinkazerne in Mechelen

  In het boek 'De laatste getuige' beschrijft historicus Pieter Serrien het verhaal van Eva Fastag. Na een Jodenrazzia werd zij in 1942 overgebracht naar de Mechelse Dossinkazerne. Daar moest zij lijsten opstellen voor de deportatie van meer dan 25.000 Joden …Lees bericht »
 • Zo zien Ariërs eruit (1943)

  Zo zien Ariërs eruit (1943)

  In 1935 werden in nazi-Duitsland de Neurenberger Rassenwetten aangenomen. De basis van deze wetten lag in de overtuiging dat het Arische volk superieur was.Lees bericht »
 • Grondwet nr. 5

  Grondwet nr. 5

  Het is een ondoorgrondelijke mededeling, zeker voor een historicus zonder wiskunde in zijn pakket. Op welke ‘breinbreker’ doel ik? Op de website van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk worden wij alvast enthousiast gemaakt voor het tweede grote evenement dat, …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!