Duitsland steunt Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam

Duitse regering schenkt 4 miljoen euro

Het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam ontvangt 4 miljoen euro van de Duitse staat. Hiermee is volgens het museum een grote stap vooruit gezet in de voltooiing van de financiering van het nieuwe museum.

Het Nationaal Holocaust Museum is gevestigd in twee historische gebouwen aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam, de Hollandsche Schouwburg en de tegenovergelegen voormalige Hervormde Kweekschool. De Hollandsche Schouwburg diende tijdens de oorlog als verzamelplaats, gevangenis en deportatieplaats van joden naar de vernietigingskampen. Via de Kweekschool werden honderden kinderen met behulp van het verzet naar een relatief veiligere plek gesmokkeld.

Momenteel heeft het museum een provisorische expositieruimte. Deze sluit begin volgende maand de deuren voor een verbouwing die circa twee jaar gaat duren. Het totale benodigde budget voor investeringen in beide gebouwen, educatieve programma’s, de vaste tentoonstelling, programmering en de exploitatie tot en met 2026, bedraagt volgens de laatste berekeningen ruim 27 miljoen. Met de bijdrage van Duitsland heeft het museum daarvan nu al 21 miljoen euro binnen.

Gedeelde herinnering

Heiko Maas, de Duitse minister van Buitenlandse zaken, verklaarde het volgende naar aanleiding van de financiële steun aan het Amsterdamse museum:

“In Nederland werkte de nazi-vernietigingsmachine op de meest afschuwelijke manier. De gedeelde herinnering aan dit donkerste hoofdstuk in onze Duitse geschiedenis maakt het belang van de verworvenheden van de Europese eenwording en de verzoening tussen Duitsland en Nederland duidelijk. Het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam legt de juiste nadruk door jongeren aan te zetten kennis te laten maken met dit onderwerp, waarbij het belang van democratie en universele mensenrechten wordt benadrukt. Ik ben dankbaar voor deze bijdrage in de strijd tegen antisemitisme en blij dat we dit belangrijke initiatief kunnen ondersteunen met onze bijdrage aan het nieuwe Holocaust Museum.”


Archiefstukken:

 • Jan Steen bracht leven in de brouwerij

  Jan Steen bracht leven in de brouwerij

  Een bekend gezegde uit de zeventiende eeuw is 'een huishouden van Jan Steen'. Diezelfde Jan Steen maakte vermoedelijk nog een andere uitdrukking beroemd: 'leven in de brouwerij brengen'. Lees verder »
 • Een papje met rattengif

  Een papje met rattengif

  Nadat Marijtgen haar gruwelijke verleden heeft opgebiecht, die de processtukken beschrijven als ‘grouwelijcke, monstrueuse, escreable, vervloecte ende seer abominable daeden’, komt de baljuw op 9 oktober 1628 met zijn eis. Lees verder »
 • De Zijderoute

  De Zijderoute

  Ik beken dat ik er altijd moeite mee heb, met al die Centraal-Aziatische volken die je, als je je bezighoudt met de Oudheid, geacht wordt te herkennen. Lees verder »
 • Top 50 Griekse woorden in het Nederlands

  Top 50 Griekse woorden in het Nederlands

  Het Grieks heeft een enorme invloed gehad op talen wereldwijd. Ook op het Nederlands. Wat zijn de vijftig fraaiste Nederlandse woorden die op het Grieks teruggaan? Lees verder »
Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister