Duitsland steunt Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam

Duitse regering schenkt 4 miljoen euro
////
1 minuut leestijd
Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam
Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam (© Luuk Kramer - NHM)

Het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam ontvangt 4 miljoen euro van de Duitse staat. Hiermee is volgens het museum een grote stap vooruit gezet in de voltooiing van de financiering van het nieuwe museum.

Het Nationaal Holocaust Museum is gevestigd in twee historische gebouwen aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam, de Hollandsche Schouwburg en de tegenovergelegen voormalige Hervormde Kweekschool. De Hollandsche Schouwburg diende tijdens de oorlog als verzamelplaats, gevangenis en deportatieplaats van joden naar de vernietigingskampen. Via de Kweekschool werden honderden kinderen met behulp van het verzet naar een relatief veiligere plek gesmokkeld.

Momenteel heeft het museum een provisorische expositieruimte. Deze sluit begin volgende maand de deuren voor een verbouwing die circa twee jaar gaat duren. Het totale benodigde budget voor investeringen in beide gebouwen, educatieve programma’s, de vaste tentoonstelling, programmering en de exploitatie tot en met 2026, bedraagt volgens de laatste berekeningen ruim 27 miljoen. Met de bijdrage van Duitsland heeft het museum daarvan nu al 21 miljoen euro binnen.

Gedeelde herinnering

Heiko Maas, de Duitse minister van Buitenlandse zaken, verklaarde het volgende naar aanleiding van de financiële steun aan het Amsterdamse museum:

“In Nederland werkte de nazi-vernietigingsmachine op de meest afschuwelijke manier. De gedeelde herinnering aan dit donkerste hoofdstuk in onze Duitse geschiedenis maakt het belang van de verworvenheden van de Europese eenwording en de verzoening tussen Duitsland en Nederland duidelijk. Het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam legt de juiste nadruk door jongeren aan te zetten kennis te laten maken met dit onderwerp, waarbij het belang van democratie en universele mensenrechten wordt benadrukt. Ik ben dankbaar voor deze bijdrage in de strijd tegen antisemitisme en blij dat we dit belangrijke initiatief kunnen ondersteunen met onze bijdrage aan het nieuwe Holocaust Museum.”

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eerder gepubliceerd

Ober Ost: een vergeten kolonie in de Eerste Wereldoorlog

Hierna verschenen

Een reis door de Duitse geschiedenis

0
Reageren op dit bericht?x