Duizend jaar oude waterput blootgelegd in Groningen

Aan de Grote Markt in Groningen werden vorige week een grote duizend jaar oude waterput gevonden. Woensdag is deze put in delen uit de grond gehaald.

De vondst werd gedaan tijdens archeologisch onderzoek op het bouwterrein van het Groninger Forum. Naast de waterput werd er ook een vuurstenen pijlpunt gevonden van ongeveer 3600 jaar oud.

De waterput is gemaakt van een holle eik en ongeveer vier meter hoog. De put blijkt rond 1100 te zijn afgedankt door de toenmalige eigenaren en toen te zijn gedempt. De put wordt de komende tijd onderzocht en geconserveerd.

Er zijn plannen om de put straks een plek te geven in het Groninger Forum.

- advertentie -

Boek: De kleine Geschiedenis van Groningen voor Dummies

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: