Duizenden jaren oude pijlpunt gevonden in Groningen

Foto: Gemeente Groningen
Bij archeologische opgravingen aan de Grote Markt in Groningen is een pijlpunt van duizenden jaren oud gevonden. De gemeente Groningen heeft dat bekendgemaakt.

De pijlpunt is gemaakt van vuursteen en dateert uit het laatste deel van de late steentijd of het eerste stukje van de bronstijd. Dit houdt in dat de pijlpunt ongeveer 3600 jaar oud is. Uit deze periode zijn verder geen sporen van bewoning gevonden, zoals paalkuilen en sloten.Behalve de pijlpunt werd er bij het archeologisch onderzoek ook een grote duizend jaar oude waterpunt gevonden. De waterput is gemaakt van een holle eik en meer dan manshoog.

- advertentie -

De eik wordt in de loop van de komende week uit de grond gehaald. Het is de bedoeling om de waterput, die uit twee delen bestaat, geheel te bergen en na documentatie in zijn geheel te laten conserveren.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: