In de Chihuahuawoestijn op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico werden in 1961 twee voetafdrukken gevonden. Wetenschappers hebben deze afdrukken uitvoerig onderzocht en concluderen nu dat ze 10.500 jaar oud zijn. Het gaat daarmee om de oudste menselijke voetsporen die ooit in Noord-Amerika zijn gevonden.
De wetenschappers van de universiteit van Liverpool hebben hun onderzoeksresultaten deze week gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Archeological Science.
De afdrukken zijn bewaard gebleven in travertijn, een kalksteen die gevormd wordt als er vocht door kalksteen sijpelt. De onderzoekers denken hierdoor dat het gebied destijds veel vochtiger was dan vandaag de dag. Nadat de afdrukken gevonden werden, verhuisden ze naar een museum zonder dat ze echt uitvoerig waren onderzocht.
Toen het team van de universiteit van Liverpool over de afdrukken hoorde besloten ze deze te gaan onderzoeken en op zoek te gaan naar meer afdrukken. Uiteindelijk vonden ze in 2006 nieuwe afdrukken in een steengroeve. Deze waren ook bewaard gebleven in travertijn en bleken ongeveer 7.000 jaar oud. De onderzoekers wisten de ouderdom vast te stellen met behulp van uranium-thoriumdatering.
Vermoed wordt dat beide voetsporen afkomstig zijn van nomadische jagerverzamelaars.