Week van de koloniale geschiedenis

Duizendste skelet opgegraven in Oldenzaal

Het duizendste skelet – Foto: Gemeente Oldenzaal
Archeologen doen al sinds september vorig jaar onderzoek op het St. Plechelmusplein in Oldenzaal, waar zich vroeger een begraafplaats bevond. Inmiddels zijn al ruim duizend skeletten opgegraven, meldt de gemeente Oldenzaal donderdag.

Sinds de start van het onderzoek op 12 september 2011 worden gemiddeld per dag vijftien individuen opgegraven. Regioarcheoloog Hans Oude Rengerink verwacht dat gedurende het onderzoek nog zeker enige honderden individuen gevonden zullen worden:

Deze begraafplaats is bijzonder, omdat er gedurende ruim duizend jaar begravingen hebben plaatsgevonden. Zodoende vinden we op een relatief klein oppervlak veel skeletten.

Deze week is dus het duizendste skelet opgegraven.

- advertentie -Het gaat om een vrouwelijk individu, tussen de dertig en veertig jaar oud. Waarschijnlijk uit de vijftiende of zestiende eeuw. Ze ligt met haar hoofd in westelijke richting. Volgens de onderzoekers betekent dit dat ze op christelijke wijze is begraven.

De opgegraven skeletten zijn niet allemaal compleet en de kwaliteit varieert.

De komende tijd zullen ook stukken buiten de voormalige begraafplaats worden onderzocht. De archeologen hopen hier nederzettingssporen aan te treffen en mogelijk de kerkhofmuur en verwijzingen naar de immuniteitsgracht rondom het kerkelijk gebied.

Naar aanleiding van het archeologische onderzoek is bij het St. Plechelmusplein een Infopunt geopend. Archeologen verrichten hier een aantal onderzoeks- en registratiewerkzaamheden en er zijn ook enkele archeologische vondsten te bekijken.

Het archeologisch onderzoek vindt plaats voorafgaand aan de herinrichting van het plein.


Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: