Dark
Light

Duizendste skelet opgegraven in Oldenzaal

Auteur:
1 minuut leestijd

Het duizendste skelet – Foto: Gemeente Oldenzaal
Archeologen doen al sinds september vorig jaar onderzoek op het St. Plechelmusplein in Oldenzaal, waar zich vroeger een begraafplaats bevond. Inmiddels zijn al ruim duizend skeletten opgegraven, meldt de gemeente Oldenzaal donderdag.

Sinds de start van het onderzoek op 12 september 2011 worden gemiddeld per dag vijftien individuen opgegraven. Regioarcheoloog Hans Oude Rengerink verwacht dat gedurende het onderzoek nog zeker enige honderden individuen gevonden zullen worden:

Deze begraafplaats is bijzonder, omdat er gedurende ruim duizend jaar begravingen hebben plaatsgevonden. Zodoende vinden we op een relatief klein oppervlak veel skeletten.

Deze week is dus het duizendste skelet opgegraven. Het gaat om een vrouwelijk individu, tussen de dertig en veertig jaar oud. Waarschijnlijk uit de vijftiende of zestiende eeuw. Ze ligt met haar hoofd in westelijke richting. Volgens de onderzoekers betekent dit dat ze op christelijke wijze is begraven. De opgegraven skeletten zijn niet allemaal compleet en de kwaliteit varieert.

De komende tijd zullen ook stukken buiten de voormalige begraafplaats worden onderzocht. De archeologen hopen hier nederzettingssporen aan te treffen en mogelijk de kerkhofmuur en verwijzingen naar de immuniteitsgracht rondom het kerkelijk gebied.

Naar aanleiding van het archeologische onderzoek is bij het St. Plechelmusplein een Infopunt geopend. Archeologen verrichten hier een aantal onderzoeks- en registratiewerkzaamheden en er zijn ook enkele archeologische vondsten te bekijken. Het archeologisch onderzoek vindt plaats voorafgaand aan de herinrichting van het plein.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×