Een hemels Jeruzalem in Brugge

600 jaar Anselm Adornes
2 minuten leestijd
Jeruzalemkapel, gewelf van de toren
Jeruzalemkapel, gewelf van de toren - Foto : Studio Philippe de Formanoir (600 jaar Anselm Adornes)

In het middeleeuwse Brugge is er keuze te over aan historische monumenten. Een bijzondere parel aan de kroon van ‘Brugge, die scone’ is het Adornesdomein. Een statig herenhuis, een reeks godshuisjes, een prachtige tuin en niet in het minst de mysterieuze Jeruzalemkapel geven bezoekers een inzicht in het leven van de middeleeuwse adel in Vlaanderen.

Portret van Anselm Adornes
Portret van Anselm Adornes. Toegeschreven aan de meester van de Legende van Heilige Barbara, ca 1471-1475 – Foto: Studio Philippe de Formanoir
Aan de oorsprong van al dat moois ligt de edelman, diplomaat en koopman Anselm Adornes (1424-1483) die zeshonderd jaar geleden geboren werd. Een verjaardag die de komende maanden gevierd wordt met een hele reeks activiteiten.

Anselm Adornes was een telg van een prominente Brugse familie van Italiaanse origine. Zijn familie, oorspronkelijk afkomstig uit Genua, had zich in de dertiende eeuw in Brugge gevestigd en speelde een belangrijke rol in de economische en sociale ontwikkeling van de stad.

Koopman en diplomaat

Anselm is een fascinerende figuur uit het Brugge van de vijftiende eeuw. Hij is vooral bekend als koopman, diplomaat en mecenas met internationale connecties. Zo was hij actief in de internationale handel en bemiddelde vooral in transacties met Genuese kooplieden. Daarnaast had hij als handelaar en diplomaat in dienst van hertog Karel de Stoute nauwe contacten met Schotland waar hij kind aan huis was bij het Schotse koningshuis.

De Jeruzalemkapel

Handel en diplomatie maar ook devotie lopen als een rode draad door het leven van Anselm. Halfweg de vijftiende eeuw ondernam hij een pelgrimstocht naar het Heilige Land. Dat was niet alleen een spirituele onderneming, maar had ook diplomatieke ondertonen.

Jeruzalemkapel, binnenzicht
Jeruzalemkapel, binnenzicht – Foto: Studio Philippe de Formanoir

De meest tastbare herinnering aan Anselm Adornes is de Jeruzalemkapel in Brugge. Deze kapel, geïnspireerd op de architectuur van de Heilige Grafkerk in Jeruzalem was niet enkel een gebedsplek maar deed ook dienst als een mausoleum voor de Adornesfamilie. Door het opvallende ontwerp en de sterke religieuze symboliek neemt de Jeruzalemkapel een bijzondere plek in binnen het historische en culturele landschap van Brugge.

Activiteiten

Leven en werk van Adornes illustreren hoe diep de wortels van handel, diplomatie en religieuze toewijding verweven waren in het vijftiende-eeuwse Brugge. Dat alles wordt de komende maanden duidelijk met een aantal initiatieven:

  • ‘Glorie en tegenslag van een 15de eeuwse reiziger’ volgt aan de hand van unieke documenten en voorwerpen het spoor van Anselm Adornes. Bij de tentoonstelling hoort ook een reeks lezingen over pelgrimstochten, kunstbeleving, diplomatie en religieus gevoel. (tot 4/1/2025)
  • ‘Een hemels Jeruzalem in Brugge’ is een boek over het Adornesdomein en de Jeruzalemkapel
  • ‘Gold festival 2024’: het Brugs Concertgebouw presenteert een reeks concerten rond stemmen van de renaissance met Anselm Adornes als centrale figuur (9-12 mei)

Voor meer info: www.adornes.org

Het adornesdomein met de Jeruzalemkapel
Het adornesdomein met de Jeruzalemkapel, het herenhuis en de godshuizen – Foto: Flotar

Chris Delarivière (°1955) was tot 2021 educatief medewerker bij diverse organisaties in Vlaanderen. Als publicist leverde hij bijdragen aan de krant De Morgen, het magazine Reiskrant en andere publicaties.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×