Een hoed van goud van meer dan 3000 jaar oud

De gouden hoed van Schifferstadt
1 minuut leestijd
Gouden hoed van Schifferstadt -
Gouden hoed van Schifferstadt - © Rijksmuseum van Oudheden

In 1835 werd op een akker in Rijnland-Palts een zeer bijzonder object uit de bronstijd gevonden: de gouden hoed van Schifferstadt (1400-900 v.Chr.). Bij de hoed werden drie bronzen bijltjes gevonden. De hoed zelf is bijna dertig centimeter hoog en werd gemaakt van een blokje goud van slechts 2,5 kubieke centimeter. Met grote precisie is het object door een vroege goudsmid tot papierdikte uitgehamerd.

Volgens kenners gaat het om een van de wonderlijkste objecten uit de bronstijd. Op de kegelvormige hoed zijn verschillende symbolen aangebracht, waaronder cirkels, spiralen, en geometrische patronen. Deze versieringen zijn in het verleden geïnterpreteerd als ‘cosmische kalender’, die wellicht kalibratie van zonne- en maanjaar mogelijk maakte.

De interpretatie als hoed komt door de vorm: conisch, met een ovale opening en een brede rand. Het is een van vier bekende gouden hoeden uit de bronstijd, waarvan er drie in Duitsland gevonden zijn en één in Frankrijk (hoed van Avanton). Mogelijk waren het religieuze hoofdtooien van priesters of leiders van een gedeelde Europese zonnecultus. De hoed van Schifferstadt is de oudste van de vier.

Gouden hoed van Schifferstadt
Gouden hoed van Schifferstadt – © Historisches Museum der Pfalz, Speyer

De meer dan drieduizend jaar oude gouden hoed van Schifferstadt is de komende maanden te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, dat een grote tentoonstelling over de bronstijd heeft samengesteld. Het museum kreeg de hoed voor deze expositie te leen van het Historisches Museum der Pfalz in Speyer (Duitsland).

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×