Eeuwenoud klooster door IS met bulldozer verwoest

Abt mogelijk ontvoerd en gedood

Leden van terreurbeweging IS hebben in Syrië een eeuwenoud klooster in de buurt van Homs met een bulldozer vernietigd. De abt van het katholieke klooster zou eerder al zijn ontvoerd. Volgens sommige berichten is hij om het leven gebracht.

Het Mar Elian-klooster in de stad al-Quaryatayn werd in het jaar 432 na Christus ingewijd. In de kerk bevonden zich verschillende bijzondere fresco’s die, afgaande op door IS verspreidde foto’s, verloren zijn gegaan. De kerk werd tien jaar geleden nog gerestaureerd, in opdracht van de Italiaanse jezuïet Paolo Dall’Oglio, die in 2013 werd gekidnapt door IS en vermoedelijk is geëxecuteerd.

Klooster is met de grond gelijk gemaakt (Twitter)
Klooster is met de grond gelijk gemaakt (Twitter)

Wat er met de religieuze schatten die het klooster werden bewaard is gebeurd, is onduidelijk. Mogelijk zijn die vooraf door IS-strijders in veiligheid gebracht. De handel in relieken is voor IS namelijk een belangrijkste inkomstenbron.

Homs werd in augustus veroverd door IS. De stad bevindt zich ongeveer honderd kilometer van de beroemde ruïnestad Palmyra, eveneens in handen van de terreurbeweging. Enkele dagen geleden onthoofdde IS daar de beroemde Syrische archeoloog Khaled Asaad (82).

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen FryDe jodenvervolging in foto'sDe Bourgondiërs - Bart Van LooWij zijn de Bickers - Simone van der Vlugtt Hooge Nest - Roxane van IperenVietnam - Max HastingsBoerhaave botanicus - Margreet WesselingHet gedroomde Noorden - Adwin de KluyverVet oud - Gouden EeuwDe zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: