Efteling beticht van racisme

Een online actiegroep, Stop Oppresive Stereotypes, vindt dat actiepark De Efteling enkele “uitermate racistische attracties” heeft. Het heeft het pretpark gevraagd de bewuste attracties uit het park te verwijderen. De Efteling heeft inmiddels een gesprek aangevraagd met de actiegroep.

Aangepast Efteling-logo dat de groep als profielafbeelding gebruikt
Aangepast Efteling-logo dat de groep als profielafbeelding gebruikt
De actiegroep, die op Facebook een pagina heeft aangemaakt, maakt bewaar tegen de attracties Monsieur Cannibale en Carnaval Festival. De eerste attractie ligt onder vuur vanwege een beeld van een zwarte kannibaal met een lepel door zijn neus. Om hem heen draaien gekleurde kookpotten waarin bezoekers plaats kunnen nemen. Carnaval Festival stuit de actievoerders tegen de borst omdat daarin enkele bosjesmannen te zien zijn.

De actiegroep, die stelt dat onderdrukkingen met stereotyperingen begint, heeft een open brief naar het pretpark gestuurd. Het schrijft daarin onder meer:

“Wij vinden dat u zich schuldig maakt aan het in stand houden van racisme en het polariseren van etnische bevolkingsgroepen als Afrikaanse en Aziatische diaspora. U claimt er voor kinderen te zijn maar u sluit niet witte kinderen uit en reduceert ze tot stereotypering.”

- advertentie -

Gesprek

De Efteling heeft via de media laten weten graag in gesprek te gaan met de actiegroep. Het park ontving eerder al eens klachten over het mogelijk racistische karakter van sommige attracties, maar dat waren er volgens de Efteling niet veel. Welke personen er precies achter de actiegroep zitten is niet duidelijk.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: