Ejnar Mikkelsen (1880-1971) – Deense ontdekkingsreiziger

1 minuut leestijd
Ejnar Mikkelsen
Mikkelson_1907_lek00156

Deens ontdekkingsreiziger en auteur.

Gedenksteen voor Ejnar Mikkelsen in Kopenhagen
Gedenksteen voor Ejnar Mikkelsen in Kopenhagen (CC BY-SA 3.0 – wiki – Michael Wolf)
Ejnar Mikkelsen werd op 23 december 1880 geboren in Jutland en maakte vanaf zijn veertiende zijn eerste zeereizen. Verhalen over poolexpedities interesseerden hem zeer. Hij wilde zelf ook dolgraag zo’n expeditie ondernemen. Op 16-jarige leeftijd liep hij van Stockholm naar Göteborg (ongeveer 515 kilometer) om de reiziger Zweedse ballonvaarder Salomon August Andree over te halen hem mee te nemen op zijn reis per luchtballon naar de geografische noordpool.

Mikkelsen slaagde hier niet in. Wel mocht hij in 1900 deelnemen aan de Deense Amdrup-expeditie naar Groenland. Daarna nam hij van 1901 tot 1902 deel aan de Baldwin-Ziegler-expeditie naar Frans Jozefland en leidde hij van 1906 tot 1908 een Engels-Amerikaanse poolexpeditie. Tijdens deze expeditie werden enkele honderden kilometers per slee over het ijs van de Beaufortzee afgelegd. Ejnar Mikkelsen stelde vast dat er zich geen land bevond ten noorden van Alaska en beschreef de expeditie in zijn werk Conquering the Arctic Ice (1909).

Een van Mikkelsens meest memorabele tochten is de expeditie die liep van 1909 tot 1912. De Deen reisde toen naar noordoost Groenland om de verloren kaarten en dagboeken van de ontdekkingsreiziger Ludwig Mylius-Erichsen te vinden. Deze waren rond 1907 verloren gegaan. Mikkelsen vond de kaarten en de dagboeken maar toen hij terugkeerde naar de kust bleek zijn schip te zijn verwoest door het ijs. Daarnaast waren de achtergebleven bemanningsleden vertrokken in een zeilbootje.

Mikkselsen bracht samen met zijn ingenieur Iversen gedwongen twee winters door op Groenland. Na twee jaar werden ze uiteindelijk gered door een Noorse zeiler. Mikkselsen beschreef deze expeditie in het werk Lost in the Arctic (1913).

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×