Financieel Erfgoed op de kaart

Financieel Erfgoed op de kaart
Maandag is er een speciale website over de financiële geschiedenis van Nederland gelanceerd. De website, met daarop een kaart met belangrijke ‘financiële locaties’, geeft geïnteresseerden de mogelijkheid om vanuit huis een ‘wandeling’ door het financieel erfgoed maken.

De website www.financieelerfgoedopdekaart.nl is een initiatief van oud-bankier Simon Lelieveldt. Met behulp van Google Maps


wil hij via de site de financiële geschiedenis van Nederland ontsluiten. Het platform richt zich nu nog vooral op Amsterdam. Later zal de kaart – onder meer door samenwerking met universteiten, lokale museau en historische kringen – uitgebreid worden naar andere plaatsen in Nederland. Simon Lelieveldt:

- advertentie -

Ik heb Financieel Erfgoed op de Kaart gelanceerd om de verborgen verhalen uit de Nederlandse financiële geschiedenis op één plaats te ontsluiten en bewaren. Overal in het straatbeeld zijn namelijk nog sporen te zien van de financiële geschiedenis. Maar de verhalen erachter zijn niet altijd meer bekend, terwijl ze toch nog steeds boeiend en relevant zijn.

Op de kaart is bijvoorbeeld informatie te vinden over de Munt in Amsterdam, een gebouw dat slechts één haar gebruikt werd om munten te slaan. Of over de Beurs van Berlage waar sinds 1903 de zogenaamde Koopmansbeurs was gevestigd. De huidige versie is mede tot stand gekomen door samenweringen met met het Stadsarchief Amsterdam, het Amsterdam Museum en het Joods Historisch Museum.

De website is ook via de smartphone goed te bekijken.

Lelieveldt werkt ook een Engelse versie, speciaal voor buitenlandse bezoekers en bewoners van de stad Amsterdam.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: