Financiële steun voor Eise Eisinga Planetarium

Eise Eisinga Planetarium – Foto: CC/Niels Elgaard Larsen
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) steunt een uitbreiding van het beroemde Eise Eisinga Planetarium in Franeker met een geldbedrag van 15.000 euro.

Het planetarium in Franeker is momenteel het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Het nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga (1744-1828). Hij bouwde het aan het plafond van zijn woonkamer.


Het Rijk kocht het planetarium in 1825 aan en als tegenprestatie moest Eise Eisinga uitleg geven ‘aan het volk’. Het Planetarium is dat altijd blijven doen, ook nadat het aan de gemeente Franeker werd overgedragen. Het Eise Eisinga Planetarium bestaat niet dus niet alleen het planetarium. Het is ook een museum dat een uitgebreide verzameling van historische astronomische instrumenten herbergt.

- advertentie -

Dit museum wil nu uitbreiden met een educatieve ruimte. Daar moeten bezoekers straks ook via moderne technieken kennis kunnen maken met ons zonnestelstel. De RCE ondersteunt deze plannen met een bedrag van 15.000 euro.

Het Eise Eisinga Planetarium staat sinds een paar jaar op een ‘voorlopige lijst van Nederlands’ werelderfgoed’. Samen met de RCE gaat het museum de komende tijd een zogenaamd nominatiedossier samenstellen dat dan later ingediend kan worden bij werelderfgoedorganisatie Unesco.

Canonclip 25: Eise Eisinga

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: