Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Financiële steun voor Eise Eisinga Planetarium

1 minuut leestijd

Eise Eisinga Planetarium – Foto: CC/Niels Elgaard Larsen
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) steunt een uitbreiding van het beroemde Eise Eisinga Planetarium in Franeker met een geldbedrag van 15.000 euro.

Het planetarium in Franeker is momenteel het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Het nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga (1744-1828). Hij bouwde het aan het plafond van zijn woonkamer.


Het Rijk kocht het planetarium in 1825 aan en als tegenprestatie moest Eise Eisinga uitleg geven ‘aan het volk’. Het Planetarium is dat altijd blijven doen, ook nadat het aan de gemeente Franeker werd overgedragen. Het Eise Eisinga Planetarium bestaat niet dus niet alleen het planetarium. Het is ook een museum dat een uitgebreide verzameling van historische astronomische instrumenten herbergt.

Dit museum wil nu uitbreiden met een educatieve ruimte. Daar moeten bezoekers straks ook via moderne technieken kennis kunnen maken met ons zonnestelstel. De RCE ondersteunt deze plannen met een bedrag van 15.000 euro.

Het Eise Eisinga Planetarium staat sinds een paar jaar op een ‘voorlopige lijst van Nederlands’ werelderfgoed’. Samen met de RCE gaat het museum de komende tijd een zogenaamd nominatiedossier samenstellen dat dan later ingediend kan worden bij werelderfgoedorganisatie Unesco.

Canonclip 25: Eise Eisinga

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.278 actieve abonnees

"Een onafhankelijk online geschiedenismagazine, sinds 2008."

Meer informatie

Volg ons: