KlussenKlussen

Fototentoonstelling over het ontzet van Leningrad

De Peterhof door Duits vuur in puin geschoten, 1944 (Museum Geelvinck)
De Peterhof door Duits vuur in puin geschoten, 1944 (Museum Geelvinck)
Museum Geelvinck in Amsterdam staat tot eind deze maand met een kleine fototentoonstelling stil bij het ontzet van Leningraf in 1944.

- ad -
Soldaten Rode Leger betreden het Katharina Paleis (Museum Geelvinck)
Soldaten Rode Leger betreden het Katharina Paleis (Museum Geelvinck)


Op 26 januari 1944 wist het Rode Leger het Duitse beleg van Leningrad – het huidige St. Petersburg – te doorbreken en beëindigde daarmee een van de bloedigste en langdurigste blokkades uit de recente geschiedenis. De belegering van de vrijwel geheel ingesloten stad door de Duitse troepen duurde 872 dagen (vanaf 8 september 1941) en is één van de meest dramatische van de Tweede Wereldoorlog.

Alleen al aan burgerslachtoffers vielen meer dan een miljoen doden. Met een Russische fototentoonstelling worden zeventig jaar na de bevrijding van Leningrad de heroïsche strijd en zijn vele slachtoffers in Museum Geelvinck herdacht.

Museum Geelvinck staat met een fototentoonstelling stil bij het ontzet van de stad. De foto’s geven een beeld van de door beschieting en bombardementen geteisterde bevolking. De stad, met een bevolking van drie miljoen mensen, was slechts te bereiken via het in de winter bevroren Lagodameer, “de Weg van het Leven”. De hongersnood, die hiervan het gevolg was, had vreselijke gevolgen. Desondanks wist de stad zich staande te houden tegen de Duitse en Finse troepenmacht, die haar hadden ingesloten. Uiteindelijk wist het Rode Leger de aanvallers terug te dringen. Nadien is de gehavende stad volledig herbouwd, maar nog steeds zijn rond de stad resten van in puin geschoten paleizen te vinden, als een herinnering aan de wissel die deze blokkade op de stad en haar bevolking trok.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Naast de foto’s worden er aquarellen van Tatyana Yassievich (2010) getoond. Ook is er een film te zien van Sergey Loznitsa. De tentoonstelling loopt tot en met 28 februari 2014.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Het verdrag van Versailles en de Duitse herstelbetalingen

  Het verdrag van Versailles en de Duitse herstelbetalingen

  Al in 1917 waren er in Duitsland politici die niet meer in een overwinning geloofden en een snelle vrede noodzakelijk achtten. Een van hen, gedelegeerde Erzberger vormde daarop een groep van leden van de Rijksdag, van het Centrum Sociaal Democraten …Lees bericht »
 • De Nederlandse poolheld Sjef van Dongen

  De Nederlandse poolheld Sjef van Dongen

  De jonge Nederlander Sjef van Dongen werd in 1928 na een mislukte reddingsexpeditie op het smeltende pakijs boven Spitsbergen ingehaald als de eerste Nederlandse poolheld sinds Willem Barentsz. Adwin de Kluyver laat in 'Terug uit de Witte Hel' zien hoe …Lees bericht »
 • Een partner voor koningin Wilhelmina

  Een partner voor koningin Wilhelmina

  Op 7 februari 1901 trouwde koningin Wilhelmina met prins Hendrik. Op de huwelijksdag werd de Gouden Koets voor het eerst gebruikt. De vorstin had het bijzondere rijtuig een kleine drie jaar eerder van de stad Amsterdam gekregen ter gelegenheid van …Lees bericht »
 • De slag om de Slag bij Waterloo

  De slag om de Slag bij Waterloo

  De gebeurtenissen van 18 juni 1815 zijn bekend geworden als de Slag bij Waterloo. Dat klinkt vanzelfsprekend vanwege het nabijgelegen dorpje, maar toch is dat niet zo. Aanvankelijk werd namelijk ook gesproken over De Veldslag van het Schoone Verbond of …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!