Week van de koloniale geschiedenis

Fragmenten oosters tapijt gevonden in scheepswrak Texel

In een vierhonderd jaar oud scheepswrak dat in 2009 werd ontdekt in de Waddenzee bij Texel, zijn fragmenten van een oosters tapijt uit de zeventiende eeuw gevonden. Eerder werd in het wrak ook al een adellijke garderobe aangetroffen.

De gevonden japon uit de Gouden Eeuw (Kaap Skil)
De gevonden japon uit de Gouden Eeuw (Kaap Skil)
Van het tapijt zijn in totaal dertien fragmenten bewaard gebleven. De meeste zijn enkele tientallen centimeters groot. Het kleed is rood van kleur en gemaakt van wol en zijde. Er zijn bloemen en dieren op afgebeeld, waaronder enkele draken en een leeuw die een koe verslindt. Wetenschappers hebben het materiaal, de weeftechniek, kleuren en motieven uitgebreid onderzocht. Ze denken dat het tapijt in het noorden van India is vervaardigd, in de stad Lahore (in het huidige Pakistan).

De fragmenten van het tapijt zijn, net als de beroemde japon die in het wrak is gevonden, de komende maanden te bewonderen in Museum Kaap Skil op Texel. Het museum:

“Er is wereldwijd slechts een handvol tapijten en tapijtresten met vergelijkbare taferelen bewaard gebleven. Aangenomen wordt dat oosterse tapijten waarop vechtende dieren zijn weergegeven slechts in kleine aantallen naar Nederland zijn verscheept.”

De tentoonstelling Duiken in Details vertelt de bezoekers meer over het onderzoek naar het wrak.

- advertentie -

De Waddenzee bij Texel herbergt meerdere schatten uit de Gouden Eeuw. Dit komt doordat er in de zestiende en zeventiende eeuw honderden schepen vergingen. Begraven onder het zand zijn ze eeuwen verborgen gebleven. Soms spoelt een wrak vrij.

Lees ook: Adellijke garderobe uit Gouden Eeuw gevonden in de Waddenzee
Boek: Woeste kusten – Een reis langs de randen van de Noordzee

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: