Fragmenten oosters tapijt gevonden in scheepswrak Texel

1 minuut leestijd
Deel van het tapijt
Deel van het tapijt

In een vierhonderd jaar oud scheepswrak dat in 2009 werd ontdekt in de Waddenzee bij Texel, zijn fragmenten van een oosters tapijt uit de zeventiende eeuw gevonden. Eerder werd in het wrak ook al een adellijke garderobe aangetroffen.

De gevonden japon uit de Gouden Eeuw (Kaap Skil)
De gevonden japon uit de Gouden Eeuw (Kaap Skil)
Van het tapijt zijn in totaal dertien fragmenten bewaard gebleven. De meeste zijn enkele tientallen centimeters groot. Het kleed is rood van kleur en gemaakt van wol en zijde. Er zijn bloemen en dieren op afgebeeld, waaronder enkele draken en een leeuw die een koe verslindt. Wetenschappers hebben het materiaal, de weeftechniek, kleuren en motieven uitgebreid onderzocht. Ze denken dat het tapijt in het noorden van India is vervaardigd, in de stad Lahore (in het huidige Pakistan).

De fragmenten van het tapijt zijn, net als de beroemde japon die in het wrak is gevonden, de komende maanden te bewonderen in Museum Kaap Skil op Texel. Het museum:

“Er is wereldwijd slechts een handvol tapijten en tapijtresten met vergelijkbare taferelen bewaard gebleven. Aangenomen wordt dat oosterse tapijten waarop vechtende dieren zijn weergegeven slechts in kleine aantallen naar Nederland zijn verscheept.”

De tentoonstelling Duiken in Details vertelt de bezoekers meer over het onderzoek naar het wrak.

De Waddenzee bij Texel herbergt meerdere schatten uit de Gouden Eeuw. Dit komt doordat er in de zestiende en zeventiende eeuw honderden schepen vergingen. Begraven onder het zand zijn ze eeuwen verborgen gebleven. Soms spoelt een wrak vrij.

Lees ook: Adellijke garderobe uit Gouden Eeuw gevonden in de Waddenzee
Boek: Woeste kusten – Een reis langs de randen van de Noordzee

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×