Dark
Light

Franse spoorwegen betalen geld aan overlevenden Holocaust

Auteur:
1 minuut leestijd
Franse Joden worden vanuit Marseille gedeporteerd, 1943 (Bundesarchiv)
Franse Joden worden vanuit Marseille gedeporteerd, 1943 (Bundesarchiv)

De Franse spoorwegmaatschappij SNCF keert 60 miljoen dollar uit aan de Verenigde Staten. Met het geld moeten Amerikanen en andere buitenlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog met treinen van de spoorwegmaatschappij naar concentratiekampen zijn vervoerd, gecompenseerd worden.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat bekendgemaakt. Maandag wordt de overeenkomst in Washington ondertekend. Daarmee komt een eind aan een lange juridische kwestie. De Verenigde Staten hebben laten weten alle lopende rechtszaken tegen de SNCF over de compensatie te staken.

De Franse overheid betaalde sinds het eind van de oorlog al veel geld aan (nabestaanden) van slachtoffers van de Holocaust. Buitenlanders kwamen hiervoor echter niet in aanmerkingen en Holocaustoverlevenden die naar het buitenland emigreerden vielen ook buiten de boot.

Het fonds waarin het geld (omgerekend ruim 48 miljoen euro) wordt gestort, wordt beheerd door de Amerikaanse overheid. Niet alleen Amerikanen komen in aanmerking voor een uitkering vanuit het fonds, maar ook bijvoorbeeld Israëliërs en andere buitenlanders die tijdens de oorlog door de SNCF werden gedeporteerd.

Tussen 1942 en 1944 transporteerde de Franse spoorwegmaatschappij ongeveer 76.000 Joden naar de nazi-vernietigingskampen.

×