Dark
Light

Franse tiener vindt 560.000 jaar oude tand

Auteur:
1 minuut leestijd
De gevonden tand (Facebookpagina: Centre Européen de Recherches Préhistoriques de Tautavel)
De gevonden tand (Facebookpagina: Centre Européen de Recherches Préhistoriques de Tautavel)

Bij een opgraving in een grot in Tautavel, in het zuidwesten van Frankrijk, heeft een zestienjarige Franse vrijwilligster een tand van ongeveer 560.000 jaar oud gevonden. De onderzoekers noemen de ontdekking belangrijk omdat er uit deze periode maar weinig menselijke fossielen bekend zijn.

Het gaat om een snijtand van een volwassen mens. Man of vrouw is niet onduidelijk. De ouderdom van de tand is vastgesteld op basis van het bodemniveau waar de ontdekking werd gedaan. Volgens de archeologen is de betreffende bodemlaag tussen de 580.000 en 550.000 jaar oud.

Het meisje dat de tand vond, Camille, was samen met haar vriend Valentin in de grot met een borsteltje de grond aan het afspeuren toen ze plotseling op het oeroude stukje ivoor stuitte.

De onderzoekers hopen dat de tand hen kan helpen bij pogingen om de morfologie van de eerste Europeanen te reconstrueren.

Bij Tautavel, een dorp in de buurt van Perpignan, worden al langer opgravingen gedaan. In 1969 werd in deze omgeving de gebroken onderkaak van een vrouw gevonden. Deze bleek 450.000 jaar oud te zijn.

Boek: Het verhaal van de mens

×