Geboortehuis van Rembrandt virtueel nagebouwd

1 minuut leestijd
Het geboortehuis van Rembrandt in Leiden - Afb: Erfgoed Leiden / Matthijs de Rijk
Het geboortehuis van Rembrandt in Leiden - Afb: Erfgoed Leiden / Matthijs de Rijk

Meesterschilder Rembrandt van Rijn werd in 1606 in Leiden geboren. Veel delen van het oude Leiden zijn bewaard gebleven, maar het huis waar de kunstenaar voor het eerst het levenslicht zag bestaat niet meer. Dankzij een virtuele reconstructie is dit geboortehuis nu toch te bekijken.

Bouwhistorici van Erfgoed Leiden en Omstreken werkten voor de reconstructie nauw samen met historisch reconstructie-kunstenaar Matthijs de Rijk. Het project begon met het verzamelen van alle relevante beschikbare gegevens. Naast archiefonderzoek werd gezocht naar kaartmateriaal, tekeningen, schilderijen, historische foto’s, bouwhistorische en archeologische data. Met name het “straetbouc” van Van Dulmanhorst en Dou uit 1588-1597, de vogelvlucht kaarten van Bast uit 1600 en Blaeu uit 1633 uit de collectie van Erfgoed Leiden bleken waardevol.

Het geboortehuis van Rembrandt bestond uit twee huizen parallel aan de Weddesteeg met een aanbouw en een huisje in de tuin. De compositie van het interieur is ook gebaseerd op bouwhistorische onderzoek in Leiden samen met vergelijkbare interieurs uit de zeventiende eeuw en historische schilderingen en prenten.

Impressie van het geboortehuis van Rembrandt:

Meer informatie over het project: www.erfgoedleiden.nl/rembrandt
Bekijk ook: Zo groeide Amsterdam in de Gouden Eeuw (animatie)
Overzicht van Boeken over Rembrandt van Rijn
Boek: Het spel van licht en donker – Roman over de jonge Rembrandt

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×