Gegraveerd glas van Maria Tesselschade ontdekt in beerput

2 minuten leestijd
Gegraveerd glas van Maria Tesselschade gevonden (gemeente Alkmaar)
Gegraveerd glas van Maria Tesselschade gevonden (gemeente Alkmaar)

Vorig jaar werd in Alkmaar een beerput gevonden op de plek waar ooit de bekende graveerster Maria Tesselschade Roemers Visscher (1594-1649) woonde. Er werden toen ook twee kleine gegraveerde glasfragmenten gevonden. Tijdens recent onderzoek is nog meer gegraveerd materiaal ontdekt.

Maria Tesselschade Roemers Visscher (Archief Alkmaar)
Maria Tesselschade Roemers Visscher (Archief Alkmaar)
Nadat alle vondsten uit de beerput van Maria Tesselschade zijn schoongespoeld is al het materiaal aandachtig bekeken. Tussen de enorme hoeveelheden aardewerk en glasfragmenten zijn meerdere fragmenten gegraveerd glas gevonden. Een aantal van de fragmenten passen aan de scherven die afgelopen zomer in het nieuws waren. De eerder gevonden fragmenten lieten de tekst “eren” zien. Inmiddels is ontdekt dat dit glas een omtrek moet hebben gehad van ongeveer veertig centimeter, exact dezelfde diameter als een glas van Tesselschade dat zich in de collectie van het Rijksmuseum bevindt.

De gevonden fragmenten beslaan zo’n 29 centimeter van de omtrek. De te lezen woorden zijn: “boeren tot be… vreught”. Van een tweede, even grote roemer (wijnglas) is alleen een scherf met de tekst ‘..iti…’ aangetroffen.

De gemeente Alkmaar:

“Misschien nog wel spectaculairdere ontdekking zijn de gegraveerde fragmenten die van een derde glas afkomstig zijn. De tekstfragmenten “Dem…” en “…aires” zijn leesbaar. Ongetwijfeld heeft hier ook ”A Demain les affaires” gestaan. De beroemde tekst van de grote roemer die in het Rijksmuseum staat, maar dan op een kleiner formaat glas.”

De beerput is ontdekt achter Langestraat 60. Het huis dat hier vroeger stond behoorde destijds tot de duurste in de stad. Uit archiefonderzoek is gebleken dat het bewoond werd door de sociale top, onder andere door de beroemde schrijfster Maria Tesselschade Roemers Visscher. Zij was de muze van de zogenaamde ‘Muiderkring’ (o.a. PC Hooft en Huygens). Ze was op vele vlakken bekwaam, maar werd vooral geroemd om haar dicht- en zangkunsten en was zeer bedreven in het graveren van glazen. Zij woonde aan de Langestraat van 1629 tot 1649.

De Alkmaarse wethouder Anjo van de Ven:

“Deze vondst is werkelijk spectaculair en uniek. Het is natuurlijk op zich al een geweldige wetenschap dat zo’n beroemde vrouw in Alkmaar gewoond heeft. Als er dan tijdens archeologisch onderzoek ook nog tastbare resten tevoorschijn komen van haar werk is echt heel bijzonder…”

Boek: Canon van Alkmaar

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×