Geschiedenis Groningen en Ommelanden te ontdekken met interactieve kaart

1 minuut leestijd
Verhalen van Frisia - printscreen
Verhalen van Frisia - printscreen

De Groningse universiteitsbibliotheek heeft een digitale, interactieve kaart gelanceerd over de intellectueel-culturele geschiedenis van Stad en verre Ommelanden, de historische naam voor de gebieden rondom de stad Groningen. De kaart koppelt locaties in Frisia, huidig Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland, aan boeken uit de Bijzondere Collecties van de bibliotheek.

Op de interactieve kaart, getiteld Verhalen van Frisia, kunnen bezoekers via de mobiele telefoon of computer toegang krijgen tot historische verhalen. De universiteitsbibliotheek:

Zo kom je er in Thesinge bij de Kloosterkerk achter dat hier rond 1515 een getijdenboek is geschreven met prachtige decoraties van de Groningse verluchter Frans Maler. Met je mobiele telefoon of computer trek je zo dit verhaal, inclusief afbeeldingen van het getijdenboek, uit je broekzak of rugtas. Maar de kaart vertelt bijvoorbeeld ook het verhaal van Pieter Beyntsma uit Stavoren, die zijn gloednieuwe boeken uit Venetië volschreef met geleerde kennis uit Italië. En dat van pastoor Rodolphus Kannegheter uit Noordlaren, die eind vijftiende eeuw het rijkst geïllustreerde boek van die tijd bezat, een wereldkroniek van wonderen.

De initiatiefnemers kozen er bewust voor om boeken van vóór 1614 in de database op te nemen, omdat de Groningse universiteit (Groninger Academie) in dat jaar werd opgericht.

Verhalen van Frisia maakt onderdeel uit van een groter project waarin de universiteitsbibliotheek handgeschreven boeken en boeken gedrukt voor 1614 digitaliseert en online vrij beschikbaar stelt. Het is de bedoeling om het aantal verhalen op de kaart steeds verder uit te breiden en te koppelen aan collecties van erfgoedpartners uit de regio. De website is toegankelijk via frisia.rug.nl

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×