Dark
Light

Gesneuvelde militairen geëerd bij Indië-monument

Auteur:
1 minuut leestijd

Prins Willem-Alexander heeft zaterdag een krans gelegd bij het Indië-monument in Roermond.

Duizenden oud Indië-militairen, familieleden en nabestaanden komen ieder jaar naar Roermond. Daar worden dan de ruim 6200 mensen herdacht die overleden tussen 1945 en 1962 tijdens militaire acties in het toenmalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. Nederland stuurde na de Tweede Wereldoorlog 100.000 militairen naar Nederlands-Indië om daar de orde te herstellen. Na de capitulatie van Japan was in Nederlands-Indië een vrijheidsstrijd losgebarsten. De herdenking werd onder meer bijgewoond door minister Hans Hillen van Defensie en Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp.

Minister Hillen zei in een toespraak dat Nederland na de oorlog niet was voorbereid op de onafhankelijkheidsstrijd die toen in Nederlands-Indië losbarstte. Volgens de bewindsman faalden de Nederlandse inspanningen om het gezag te herstellen, omdat de bladzijde van de koloniale geschiedenis inmiddels was omgeslagen. De minister:

“Nederland en Indonesië scheidden van elkaar in een sfeer van verwijt en onbegrip. Wij weten er moeilijk raad mee. Spijt en zelfverwijt zijn daarbij veel getoonde emoties.”

Volgens de minister kregen veteranen nauwelijks erkenning voor de inspanningen die ze destijds verrichtten:

“De opgestoken duim die u verdiende werd zo vaak een neergetrokken mondhoek.”

Het Nationaal Indië Monument 1945-1962 in Roermond herinnert aan de ruim 6.200 Nederlandse militairen die in het voormalig Nederlands-Indië of Nieuw-Guinea sneuvelden. Elk jaar wordt er in september een herdenkingsplechtigheid gehouden. Tijdens de herdenking vlogen er zaterdag vier F16’s van luchtmachtbasis Volkel boven het park waar de herdenking werd gehouden een ‘missing man’-vlucht uit.

Overzicht van boeken over de geschiedenis van Nederlands-Indië

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×