Gipsafdruk ‘Menselijke Driften’ van Lambeaux gerestaureerd

1 minuut leestijd

De gipsafdruk van het hoogreliëf De menselijke driften van Jef Lambeaux (1852-1908) in het Gentse Museum voor Schone kunsten (MSK) wordt gerestaureerd.

De restauratie van het ruim zeventig vierkante meter grote kunstwerk gaat ongeveer anderhalf jaar geduurd. De cultuurcommissie van Gent en de Vrienden van het Museum voor Schone Kunsten hebben dinsdag afgesproken gezamenlijk ruim 150.000 uit te trekken voor het restauratieproject.

Het origineel van Lambeaux’ werk De menselijke driften is te vinden in een tempelachtig gebouw dat de Gentse architect Victor Horta (1861-1947) in het Jubelpark liet bouwen. Het reliëf, dat 11 meter lang en 6,5 meter hoog is, wordt beschouwd als het belangrijkste werk van Jef Lambeaux.

De eerste versie van het werk was in 1897 te bewonderen tijdens de Wereldtentoonstelling in het Brusselse Jubelpark. De definitieve, marmeren versie was twee jaar later af. Slechts drie dagen was het werk toen te zien. Veel mensen namen destijds namelijk aanstoot aan het werk vanwege de verschillende in het reliëf verwerkte ineengestrengelde naakte vrouwen- en mannenlichamen.

In 1905, drie jaar voor zijn overlijden, schonk Jef Lambeaux een gipsafruk van De menselijke driften aan het Gentse Museum voor Schone kunsten.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×