Dark
Light

Glanzend 3000 jaar oud zwaard gevonden in Duitsland

2 minuten leestijd
Het zwaard dat bij Nördlingen werd gevonden
Het zwaard dat bij Nördlingen werd gevonden - Foto: Bayerischen Landesamtes für Denkmalpflege

Tijdens opgravingen in de Duitse deelstaat Beieren hebben archeologen een bijzonder goed bewaard gebleven zwaard uit de Bronstijd gevonden. Het ruim drieduizend jaar oude zwaard werd aangetroffen in een grafheuvel met daarin de overschotten van drie personen.

Het zwaard, met een lengte van ongeveer tachtig centimeter, dateert volgens de archeologen uit het eind van de veertiende eeuw voor Christus en daarmee dus uit de Midden Bronstijd. Zwaardvondsten uit deze periode zijn relatief zeldzaam. In de negentiende eeuw zijn er wel verschillende exemplaren gevonden, vooral tijdens onderzoek bij grafheuvels.

De huidige ontdekking is een week geleden gedaan in Nördlingen, een kleine stad in het zuiden van Duitsland, ongeveer honderd kilometer ten oosten van Stuttgart. Het zwaard heeft een achthoekig handvat (gevest) dat helemaal van brons is. De vervaardiging van dergelijke zwaarden was vroeger tamelijk complex, omdat het handvat over de kling, of het lemmet, gegoten moest worden. Waar het wapen is gemaakt is niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat er in deze periode twee locaties waren waar dergelijke wapens werden geproduceerd, namelijk Zuid-Duitsland en het gebied rond het huidige Noord-Duitsland en Denemarken.

Het zwaard dat bij Nördlingen werd gevonden
Het zwaard dat bij Nördlingen werd gevonden – Foto: Bayerischen Landesamtes für Denkmalpflege

Het nu ontdekte zwaard is aangetroffen in een graf met daarin de resten van een man, vrouw en kind. Wat de onderlinge relatie is van dit drietal is nog niet bekend. Op vrijgegeven foto’s is te zien dat het oude zwaard inderdaad nog in zeer goede staat verkeert. Dit zou te danken zijn aan het feit dat het zwaard in een bodem met zeer fijn sediment lag. Hierdoor bereikte maar heel weinig zuurstof het voorwerp.

Het wapen lijkt hier en daar bijna nog te glimmen. Volgens de onderzoekers ligt het zwaartepunt van het wapen vooraan in de kling. Dat zou erop wijzen dat het zwaard was uitgebalanceerd om mee te vechten. De komende tijd worden het zwaard en het graf nader onderzocht, zodat de vondst beter geduid kan worden. Er zullen onder meer röntgenfoto’s gemaakt worden. De archeologen hopen zo te kunnen achterhalen uit hoeveel gietstukken het wapen bestaat.

Foto: Bayerischen Landesamtes für Denkmalpflege
Foto: Bayerischen Landesamtes für Denkmalpflege

Boek: A call to arms. The day war was invented

×