Google viert ‘Dag van de Rechten van het Kind’

1 minuut leestijd
Google viert 'Dag van de Rechten van het Kind'
Google viert 'Dag van de Rechten van het Kind'

Het is zondag de ‘Internationale Dag van de Rechten van het Kind’. Google staat vandaag met bij dat feit stil met een speciaal logo op zijn startpagina, een zogenaamde Doodle.

Kinderdag wordt niet in alle landen op 20 november gevierd. In Nederland is het bijvoorbeeld – net als in landen als Duitsland, India, China en Amerika – op 1 juni Kinderdag. De eerste moderne staat die een kinderdag invoerde was Turkije. Dit gebeurde op initiatief van Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije.

Verdrag

In 1954 spraken de Verenigde Naties de aanbeveling uit om ieder jaar een kinderdag te houden om zo stil te blijven staan bij de rechten van kinderen. Kinderdag wordt in veel landen op 20 november gehouden omdat de VN op die dag in 1989 het Verdrag inzake de rechten van het kind aannamen.

In het verdrag, dat is ondertekend door 195 landen, wordt onder meer het belang van goed onderwijs, goede gezondheidszorg en bescherming tegen uitbuiting, verwaarlozing en kinderarbeid onderstreept.

Kinderwetje

Voor kinderen in Nederland was het jaar 1874 belangrijk. Toen werd namelijk het zogenaamde Kinderwetje van Van Houten aangenomen. Vanaf dat moment was het verboden om kinderen jonger dan twaalf in dienst te hebben of te nemen. Het was de eerste sociale wet in Nederland.

Tot die tijd was het in Nederland heel gangbaar dat jonge kinderen werkten in onder meer fabrieken. De politicus Samuel van Houten maakte daar met zijn wetje een einde aan.

Boek: De kinderkolonie – Tot een werkzaam leven opgeleid

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×