Dark
Light

Gouden kris overhandigd aan president Indonesië

Auteur:
1 minuut leestijd
Gouden kris overhandigd aan president Indonesië
Gouden kris overhandigd aan president Indonesië

Tijdens het staatsbezoek aan Indonesië heeft premier Rutte een gouden Buginese kris overhandigd aan de Indonesische president Joko Widodo. De kris is afkomstig uit de collectie van Museum Nusantara in Delft, dat in 2013 de deuren moest sluiten. Een deel van de collectie wordt aan Indonesië overgedragen. De overhandiging van de Buginese kris is de voorbode van deze overdracht van 1.465 objecten, die volgend jaar plaatsvindt.

Na de sluiting van Museum Nusantara moest voor de collectie een andere bestemming worden gevonden.Erfgoed Delft (de erfgoedinstelling van de Gemeente Delft), en de stichting Nationaal Museum van Wereldculturen (de organisatie achter het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde) zijn sinds 2014 bezig om de zogenaamde ontzameling voor te bereiden, te documenteren en uit te voeren. Ook de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en het Rijksmuseum zijn hierbij betrokken. Onderdeel van de ontzameling is dat het deel van de Nusantara-collectie waarvan inmiddels is vastgesteld dat het niet tot de Nationale Volkenkundige Collectie behoort, ook aan Indonesië werd aangeboden.

Een klein deel van de Nusantara-collectie blijft in Delft en wordt opgenomen in de collectie van Museum Prinsenhof Delft. De rest van de collectie wordt zoveel als mogelijk ondergebracht in musea in Nederland en verder in buitenlandse musea.

Premier Rutte overhandigt de kris aan de Indonesische president Joko Widodo
Premier Rutte overhandigt de kris aan de Indonesische president Joko Widodo

Relatiegeschenk uit de koloniale tijd

Met goud ingelegde krissen, versierd met edelstenen, werden in de koloniale periode als relatiegeschenk gegeven door Indonesische vorsten aan Nederlandse bestuurlijke of politieke leiders. Het Nationaal Museum van Wereldculturen:

“Het is daarom een bijzondere parallel dat premier Rutte deze kris uit de Nusantara-collectie als relatiegeschenk van Nederland aan Indonesië meeneemt: de kris wordt daarmee als het ware ‘andersom’ geschonken. Het is een symbool van de goede betrekkingen tussen beide staten en vertegenwoordigt tegelijk de selectie van 1.465 voorwerpen uit de collectie van Museum Nusantara die volgend jaar door Erfgoed Delft aan Indonesië wordt overgedragen.”

Overzicht van boeken over Nederlands-Indië en Indonesië

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

×