Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden komt binnenkort met een grote tentoonstelling over de Middeleeuwen. Het museum wil aantonen dat deze periode, die vaak als ‘donker’ wordt bestempeld, in werkelijkheid een gouden tijd was.
De titel van de tentoonstelling luidt voluit: ‘Gouden Middeleeuwen. Nederland in de Merovingische wereld’. Het museum in Leiden belooft de bezoekers “spectaculaire goudschatten en vondsten uit grote grafvelden zoals sieraden, luxe glaswerk en wapens”.
De tentoonstelling vertelt enerzijds het verhaal van het dagelijks leven in de Merovingische periode, en laat anderzijds zien welke rol ‘Nederland’ 1500 jaar geleden speelde in de wereldwijde handelsnetwerken van het vroegmiddeleeuwse Europa. Het RMO:
“We brengen de bezoekers dichtbij de mensen uit die tijd. Ze waren gezond, weldoorvoed en leidden een vreedzaam bestaan, zo blijkt uit onderzoek naar hun nederzettingen en graven. Prachtige voorbeelden van hun sieraden en wapens, maar ook leren schoenen, amuletten en huisraad van metaal, aardewerk en hout zijn in de tentoonstelling te zien.”
Koningshelm en gouden zwaard
Voor de tentoonstelling zijn verschillende vroegmiddeleeuwse schatten uit zowel binnen- als buitenland bijeengebracht. Zo zijn bijvoorbeeld de goudschat van Olst, de koningshelm uit Krefeld (Duitsland) en het gouden zwaard van koning Childeric (België) te bewonderen, en prijkt de beroemde gesp van Rijnsburg van goud en filigraan te midden van vergelijkbare pronkgespen uit Engeland. Daarnaast is er een zaal met zeldzaam Merovingisch glas. Veel van de getoonde voorwerpen zijn volgens het RMO niet eerder in Nederland te zien geweest.
Bij de tentoonstelling schreef conservator Annemarieke Willemsen het boek Gouden Middeleeuwen. Nederland in de Merovingische wereld, 400-700 na Chr.. Dit boek verschijnt later deze maand bij uitgeverij Walburg Pers.
‘Gouden Middeleeuwen. Nederland in de Merovingische wereld’ is te zien van 25 april tot en met 26 oktober 2014.
Artikel van Frank Tang over onze onwetendheid over de Middeleeuwen
Artikel van Frank Tang over onze onwetendheid over de Middeleeuwen