Bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam is vanaf april de tentoonstelling GOED FOUT te zien. Deze tentoonstelling stelt een onderbelicht aspect van de bezettingsgeschiedenis aan de orde: de grafische vormgeving in Nederland in en rondom de Tweede Wereldoorlog.
Het thema wordt vanuit drie oogpunten belicht: de jaren dertig, de bezetting en de wederopbouw. Zowel aan de goede als aan de foute kant waren – artistiek en ideologisch gezien – volgens het museum uitstekende ontwerpers aan het werk. De tentoonstelling brengt deze tegenstellingen in beeld.
De Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) en de Duitse bezetter gebruikten affiches en propaganda om de bevolking naar hun hand te zetten; het verzet en de ondergrondse pers streden met verzetskunst en illegaal drukwerk. Naast objecten uit de Bijzondere Collecties bevat de tentoonstelling voorwerpen uit andere erfgoedinstellingen zoals het Stedelijk Museum, het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Ook de afficheverzameling van het NIOD, in beheer bij de Koninklijke Bibliotheek, is ruim vertegenwoordigd in deze tentoonstelling.
ErfgoedLab
In het ErfgoedLab hebben negen studenten Museumstudies van de Universiteit van Amsterdam een tentoonstelling ingericht over kunstenaars in oorlogstijd: Emmy Andriesse, Karel Appel, Eduard Gerdes, Martin Monnickendam en Hendrik Werkman. Het GOED FOUT / ErfgoedLab is mede mogelijk gemaakt middels crowdfunding.
Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt een boek bij Uitgeverij Vantilt van de hand van Alston W. Purvis, Erik Somers, René Kok en Gerard Groeneveld. Het overzichtswerk Goed fout. Grafische vormgeving in Nederland, 1940–1945
De tentoonstelling loopt van 10 april t/m 6 september 2015