Groninger Museum koopt werk Henk Helmantel

1 minuut leestijd
Gezicht op de noordmuur van het koor van de Nicolaikerk te Appingedam - Henk Helmantel, 2012 (Groninger Museum)
Gezicht op de noordmuur van het koor van de Nicolaikerk te Appingedam - Henk Helmantel, 2012 (Groninger Museum)

Het Groninger Museum heeft het werk Gezicht op de noordmuur van het koor van de Nicolaikerk te Appingedam (2012) van kunstenaar Henk Helmantel aangekocht.

Henk Helmantel is een van de bekendste en succesvolste kunstenaars in Groningen. Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum, over de aankoop:

“Helmantel is een kunstenaar die weliswaar oppervlakkig gezien in de stijl van de oude meesters werkt, maar zijn composities en kleurgebruik zijn wel degelijk door de moderne en abstracte kunst beïnvloed. Het Groninger Museum hoort werk van Henk Helmantel in de collectie te hebben.”

Henk Helmantel is geboren in Westeremden, ca. 25 km ten noorden van de stad, en woont en werkt daar nog steeds. Hij studeerde op Academie Minerva van 1961 en 1965. Helmantel:

“Dit schilderij heb ik gemaakt naar aanleiding van de vraag of ik mee wilde doen met de manifestatie ‘Feest van de Geest’ rond Pinksteren met exposities in een aantal Groninger Kerken. We zien de noordmuur van een oude kerk met tal van details, op het eerste gezicht zeer realistisch weergegeven. Maar dit is meer dan een gewoon ‘portret’ van een gebouw. Het boeiende vond ik de ritmiek van de verschillende vormen die de realiteit ook als een abstracte compositie laat ervaren.” Het is dan ook niet toevallig dat dit schilderij als een soort partituur voor een muzikale compositie gebruikt werd door de organist Henk de Vries.”

Lees ook: Henk Helmantel (1945) – Groningse kunstschilder

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×