Wetenschappers zeggen in een grot in Gibraltar een meer dan 39.000 jaar oude tekening te hebben gevonden die door Neanderthalers moet zijn gemaakt. De moderne mens leefde voor zover bekend namelijk nog niet in dit gebied.
Er wordt gesproken van een tekening, maar dat is wellicht wat veel gezegd. De onderzoekers stuitten in de grot op inkervingen in de vorm van een groot kruis. Mocht deze ’tekening’ inderdaad door Neanderthalers zijn gemaakt, dan is dat bijzonder. De grottekeningen die tot nu toe gevonden zijn, bijvoorbeeld in de beroemde grot van Lascaux in Frankrijk, zijn namelijk allemaal toegeschreven aan de moderne mens.
De homo sapiens leefde 39.000 jaar geleden nog niet in het zuidelijk deel van het Iberisch schiereiland. De onderzoekers, die deze week over hun bevindingen publiceren in het wetenschappelijke magazine Proceedings of the Nationaal Academy of Sciences (PNAS), stellen daarom dat de tekening gemaakt moet zijn door Neanderthalers. De bovenste laag van de tekening is volgens hen zeker 39.000 jaar oud. De lagen daaronder zijn nog ouder.
De ontdekking is bovendien gedaan in de Gorham-grot waarvan bekend is dat hij door Neanderthalers is gebruikt.
Mogelijk hadden Neanderthalers dus, net als de moderne mens in deze periode, al de capaciteit tot abstract denken en handelen. Deze kwaliteit wordt over het algemeen beschouwd als een grote stap in de menselijke evolutie die alleen voorbehouden was aan de moderne mens.
Twee jaar geleden werden in de Spaanse grot van Nerja ook al tekeningen gevonden die mogelijk door Neanderthalers zijn gemaakt. Deze afbeeldingen zouden ongeveer 43.000 jaar oud zijn. Het gaat volgens archeologen om tekeningen van dolfijnen.
Zeevoedsel
Verder werd enkele jaren geleden al aangetoond dat Neanderthalers in de omgeving van de Gorham-grot, net als de moderne mens, zeevoedsel tot zich namen, waaronder mossels, zeehonden, vis en dolfijnen. Het eten van zeevoedsel werd tot die tijd beschouwd als een typisch modern menselijk verschijnsel.
Boek: Neanderthalers in Europa