‘Heesters afgezegd voor staatsbezoek Beatrix’

1 minuut leestijd

Johan Heesters
Acteur en zanger Johan Heesters (107) zegt uitgenodigd te zijn voor een bijeenkomst ter gelegenheid van een staatsbezoek van koningin Beatrix. De hoogbejaarde artiest is echter niet op de gastenlijst te vinden. Hij is op het laatste moment afgezegd, meldt het Duitse persbureau DPA.

Koningin Beatrix brengt op 12 april een bezoek aan Duitsland. Ter gelegenheid daarvan wordt die dag onder meer een diner gehouden in Berlijn. Voor die bijeenkomst werd Heesters aanvankelijk uitgenodigd, maar een week geleden werd hij door de chef



protocol van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken onverwachts afgezegd.

Het feit dat Heesters koningin Beatrix niet zal ontmoeten zal de artiest vermoedelijk zwaar vallen. Op zijn website schrijft hij nog zeer opgetogen te zijn over het feit dat hij is uitgenodigd:

Na lange jaren van officiële afwijzing door de autoriteiten van mijn vaderland, is voor mij in het 107de levensjaar een grote levenswens in vervulling gegaan. Ik verheug me buitengewoon dat mijn koningin en haar kinderen me met mijn vrouw Simone ontvangen. In mij is een grote vreugde.

De persoon Johan Heesters ligt tegenwoordig nogal gevoelig bij veel Nederlanders. De in Amersfoort geboren zanger maakte onder meer furore in Hitler-Duitsland. Enkele jaren geleden trad de hoogbejaarde artiest in zijn geboortestad op. Dit tot ongenoegen van verschillende personen die het hem kwalijk nemen dat hij zich tijdens de oorlog niet expliciet distantiëerde van het Nazi-regime. Volgens sommigen zou hij ook opgetreden hebben in concentratiekamp Dachau.

In 2008 zorgde de Heesters nog voor opschudding nadat hij in het VARA-programma De Wereld Draait Door gezegd had dat Hitler een ‘aardige man’ kon zijn. Voor die uitspraak vroeg hij korte tijd later in het populaire Duitse tv-programma Wetten, dass…? vergiffenis.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×