Helmen uit Tachtigjarige Oorlog gevonden bij Coevorden

1 minuut leestijd

Foto: Gemeente Coevorden
Archeologen hebben tijdens een onderzoek in de bouwput van het Hof van Coevorden drie helmen uit de Tachtigjarige Oorlog gevonden. De gemeente Coevorden heeft dat maandag bekendgemaakt.

Het onderzoek werd uitgevoerd in 2007 en 2008. Eén helm werd toen al getoond, de andere twee helmen zijn destijds vanwege hun kwetsbare conditie met grond en al verzameld en zijn nu blootgelegd. Op dit moment zijn alle vondsten voor restauratie bij het Archeologisch Diensten Centrum in Amersfoort.

In twee gevallen gaat het om een zogenaamde cabasset, een peervormige helm uit de zestiende of zeventiende eeuw. Deze helm werd rond 1600 gebruikt door piekeniers of musketiers. Een piekenier was een soldaat die vocht met een piek, een lange lans van drie tot vijf meter lang. Piekeniers droegen een half harnas, alleen op het bovenlichaam, en een helm. Het is niet zeker of de helmen van Spaanse of Nederlandse soldaten zijn geweest. De andere helm is een morion: een helm met een brede rand en opstaande kam.

Gezien de krijgsschade die twee van de helmen hebben opgelopen, denken de archeologen dat de eigenaren van die helmen de strijd waarschijnlijk niet hebben overleefd.

Coevorden was in de zestiende eeuw een vesting en werd in 1580 door de Spaanse troepen veroverd. Twaalf jaar later werd er wederom om Coevorden gestreden en werd een groot deel van de stad verwoest. Het is goed mogelijk dat de helmen tijdens een van deze slagen gebruikt is.

Overzicht van Boeken over de geschiedenis van Drenthe

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×