Hemel van de Grote Kerk Naarden door bezoekers te ‘bestormen’

Op 25 meter hoogte wandelen langs 500 jaar oud beschilderd tongewelf
2 minuten leestijd
Schildering in het gewelf van de Grote Kerk Naarden
Schildering in het gewelf van de Grote Kerk Naarden (Foto: Stichting Grote Kerk Naarden / Studio Masha)

Hoog in de Grote Kerk Naarden is een bijzonder kunstwerk te vinden: het beschilderde tongewelf uit 1518. Het beschilderde hout is al vijf eeuwen te zien, maar dan wel van vijfentwintig meter afstand. Dit najaar zijn de schilderingen van dichtbij te bekijken. Met een trap kunnen bezoekers de geschilderde hemel van de kerk ‘bestormen’.

Gewelf van de Grote Kerk Naarden
Gewelf van de Grote Kerk Naarden (Foto: Stichting Grote Kerk Naarden / Studio Masha)
De vijf eeuwen oude schilderingen zijn zeer goed bewaard gebleven. Samen vormen de schilderingen een fascinerend Bijbels beeldverhaal. Aan de ene kant is het lijdensverhaal van Christus te zien in tien voorstellingen. Daartegenover zijn vergelijkbare gebeurtenissen, zogenaamde voorafbeeldingen, uit het Oude Testament te zien. Dit alles komt samen in de voorstelling van het Laatste Oordeel, wanneer God zijn oordeel uitspreekt over alle mensen.

Waarschijnlijk hebben in de zestiende eeuw meerdere schilders aan de schilderingen gewerkt, waarbij werk van beroemde kunstenaars de inspiratiebron vormde. Zo stond een houtsnede van Albrecht Dürer bijvoorbeeld model voor een paneel waarop de graflegging van Christus is afgebeeld. Verspreid over de schilderingen zijn de wapens van verschillende Gooise families en gilden te vinden, als bewijs dat zij meebetaalden aan het kostbare kunstwerk.

Schildering in het gewelf van de Grote Kerk Naarden
Schildering in het gewelf van de Grote Kerk Naarden (Foto: Stichting Grote Kerk Naarden / Studio Masha)

Via een steiger kunnen vanaf begin oktober tien mensen per keer (met mondkapje op) de schilderingen bezichtigen. Dit onder begeleiding van een gids van Grote Kerk Naarden die vragen beantwoordt en meer kan vertellen over het tongewelf. Daarnaast kunnen bezoekers gebruikmaken van audiotour, op de eigen smartphone. Het tongewelf van de oude kerk is tot begin januari te bezichtigen.

Onderzoek

Stichting Grote Kerk Naarden laat tegelijkertijd een conditie-onderzoek uitvoeren naar de schilderingen, in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en een team van restauratoren en experts. Het onderzoek richt zich op de conditie van de gewelfschilderingen; het gaat niet om restauratie. Met onder andere digitale fotografie, infraroodtechniek en ander onderzoek worden de schilderingen in kaart gebracht en onderzocht. De gegevens worden digitaal opgeslagen en gebundeld zodat alle informatie ook voor de toekomst beschikbaar is. Van de laatste restauratie van het gewelf in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw is relatief weinig bekend omdat toen geen groot verslag is gemaakt. Het huidige onderzoek vormt daarom ook een nulmeting voor de toekomst.

De Grote Kerk Naarden (ook wel Sint-Vituskerk) is een laatgotische kruisbasiliek, midden in de oude vesting van Naarden. De kerk werd in 1479 voltooid en is onder meer beroemd vanwege het beschilderde tongewelf en de jaarlijkse uitvoering van Bachs Matthäus-Passion.

Ook interessant: Het bloedbad van Naarden (1572)
Boek: De vesting Naarden. Een halve eeuw restaureren

Schildering in het gewelf van de Grote Kerk Naarden
Schildering in het gewelf van de Grote Kerk Naarden (Foto: Stichting Grote Kerk Naarden / Studio Masha)

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×