De mazelenuitbraak van 1945

1 minuut leestijd
De mazelen - Aangetast weefsel - wiki
De mazelen - Aangetast weefsel - wiki

In Den Haag wordt zondag een herdenking gehouden voor ongeveer honderd kinderen die in 1945, kort na het eind van de Tweede Wereldoorlog, overleden aan de mazelen. De kinderen waren afkomstig uit Nederlands-Indië en werden in december 1945 op de boot naar Europa gezet.

Het stoomschip Nieuw Amsterdam waarmee de kinderen naar Europa werden vervoerd - Foto: CC / Jan W.H. Werner
Het stoomschip Nieuw Amsterdam waarmee de kinderen naar Europa werden vervoerd – Foto: CC / Jan W.H. Werner
Het was de eerste repatriëringsreis en aan boord waren 3800 evacués, waaronder ongeveer 1200 kinderen die na een verblijf in de kampen ernstig verzwakt waren. Onderweg brak een mazelenepidemie uit. Hoeveel kinderen er precies overleden is niet precies bekend. De archieven spreken van circa tien doden, maar over het algemeen gaat men er van uit dat het dodental rond de honderd lag.

De slachtoffers van de mazelenepidemie worden zondag in Den Haag herdacht op initiatief van de Haagse Gemeenschap van Kerken.

Zeemansgraf

Veel van de slachtoffers die stierven aan boord kregen door gebrek aan voldoende ruimte in de koelcellen op het schip een zeemansgraf, anderen overleden in Southampton en direct na aankomst in Nederland.

Na de oorlog verscheen het rapport ‘Koers West’ in opdracht van de Nederlandse Repatriëringsdienst Indië. Hierin werd verslag gedaan van de evacuatie van repatrianten. In het begin van het rapport staat. Nergens in het rapport wordt volgens de organisatoren van de herdenking melding gemaakt van de vele sterfgevallen onder kinderen.

Met de herdenkingsbijeenkomst wil de Haagse Gemeenschap van Kerken de nabestaanden van de overleden kinderen op het schip alsnog een moment geven om op een waardige manier stil te staan bij de afschuwelijke gebeurtenis.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×