Nijmegen was tijdens de Tweede Wereldoorlog enige tijd een frontstad. In het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek vertellen vrijdag 17 september verschillende ooggetuigen over hun herinneringen aan die tijd.
September 1944 probeerden de geallieerden de bruggen over de grote rivieren op de Duitse bezetter te veroveren. Deze operatie, die bekend werd onder de naam Market Garden, liep vast bij Arnhem. Nijmegen was net bevrijd en werd een frontstad.
De Gelderse stad lag zeven maanden lang onder vuur en dat had ingrijpende gevolgen. Er vielen honderden doden en gewonden en het centrum van de stad liep veel schade op. Nijmegen en omgeving veranderden in deze periode in één groot militair kampement: de springplank voor het grote Rijnland-offensief, dat in het voorjaar van 1945 uiteindelijk de Duitse weerstand zou breken.
Samen met het Cultuur Historisch Projectbureau (CHP) heeft het Bevrijdingsmuseum een zogenaamde vertelproductie georganiseerd. Hier komen persoonlijke verhalen van nog levende ooggetuigen over de moeilijke periode tussen september 1944 tot maart 1945 aan bod. Deze verhalen worden begeleid met muziek uit de desbetreffende tijd. In de pauze zal Jan Hendriks bevrijdingsmuziek op de piano ten gehore brengen. Hendriks was 19 toen Nijmegen bevrijd werd, beschreef de periode hierna in zijn dagboek en speelde geregeld piano tijdens dansavonden van de geallieerden.
De activiteit begint vrijdag om 19.30 uur, reserveren is noodzakelijk en de entree bedraagt 4,50 euro. Kijk voor meer informatie op de website www.bevrijdingsmuseum.nl