Dark
Light

Herinneringscentrum Kamp Westerbork opent gratis de deuren, in strijd tegen “opleving antisemitisme”

Auteur:
1 minuut leestijd
De foto die kampgevangene en fotograaf Rudolf Breslauer in 1942 in kamp Westerbork maakte tijdens Chanoeka
De foto die kampgevangene en fotograaf Rudolf Breslauer in 1942 in kamp Westerbork maakte tijdens Chanoeka - Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork is op zondag 10 december, middenin de viering van het achtdaagse joodse lichtjesfeest Chanoeka, gratis te bezoeken. Het centrum heeft dit besloten vanwege de “toenemende polarisatie en opleving van antisemitisme in Nederland”.

Volgens directeur Bertien Minco weten veel Nederlanders weinig over het jodendom en neemt ook de kennis over de Holocaust in ons land af.

“Daar willen wij als Herinneringscentrum Kamp Westerbork wat aan doen. Door het organiseren van ontmoeting en het overbrengen van kennis kunnen wij het bagatelliseren van de Holocaust tegengaan. En daarmee helpen een samenleving te creëren waarin voor antisemitisme geen plaats is.”

Op 10 december is het museum gratis te bezoeken en kunnen ook kosteloos lezingen gevolgd worden. Minco:

“We staan dan ook stil bij het bijzondere verhaal achter de foto die kampgevangene en fotograaf Rudolf Breslauer in 1942 in kamp Westerbork maakte tijdens Chanoeka. Op die beroemde foto zie je kinderen in een barak tijdens het aansteken van de chanoekia, de negenarmige kandelaar die bij het feest wordt gebruikt.”

Tijdens het centrale deel van het programma vertelt Irene Zwiep van de Universiteit van Amsterdam over de betekenis van Chanoeka en Jelmer Holwerda van het herinneringscentrum geeft achtergrond bij de foto van Breslauer. Ook zijn er extra rondleidingen over het kampterrein en delen twee gastsprekers hun ervaringen met bezoekers: Micha Gelber vertelt over de tijd waarop hij als kind gevangen zat in Westerbork en Naomi Koster-Levie deelt haar familieverhaal. Haar ouders zaten lang vast in Westerbork en maakten daar ook de bevrijding mee.

Het museum is zondag 10 december gratis geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Om 11.30 en 12.30 uur vinden rondleidingen plaats op het kampterrein. Vanaf 13.00 uur vinden meet & greets plaats in het museum. Het centrale deel van het programma vindt plaats van 15.00 tot 16.00 uur in de grote zaal, waarbij wordt afgesloten met het aansteken van de chanoekia.
×