Dark
Light

Het naamplaatje van Lea Judith de La Penha

Auteur:
1 minuut leestijd

Het naamplaatje van Lea Judith de La Penha – Still Brandpunt
Enige tijd geleden werd op het terrein van vernietigingskamp Sobibor in Polen een bijzondere vondst gedaan. Een archeoloog vond er een identiteitsplaatje van een meisje dat tijdens de oorlog op zesjarige leeftijd was gedood. Actualiteitenrubriek Brandpunt stond zondagavond stil bij deze bijzondere vondst.

Na de opstand van Sobibor, oktober 1943, besloten de Duitsers het vernietigingskamp te sluiten. Alle sporen van de massamoord die er had plaatsgevonden, moesten vervolgens worden uitgewist. Voor dat doel werden enkele tientallen Joden uit Treblinka gehaald. Zij kregen de opdracht het kamp te slopen. Na afloop werden ook zij gedood.

Identiteitsplaatje

Op het terrein van het voormalige kamp wordt al jaren archeologisch onderzoek verricht. Archeologen hopen er sporen te vinden uit de periode van het bestaan van het vernietigingskamp.

Sinds 2001 zijn er onder meer tanden en botfragmenten gevonden, maar er ook sieraden, sleutels en munten werden ontdekt. Enige tijd geleden deed de Israëlische archeoloog Yoram Haimi een erg bijzondere vondst. Hij vond een identiteitsplaatje van Lea Judith de la Penha, een zesjarig meisje uit Amsterdam. Bekend is dat dit meisje op 9 juli 1943 samen met haar haar ouders aankwam in Sobibor. Ze werd nog diezelfde dag om het leven gebracht. Voor de archeoloog staat het identiteitsplaatje symbool voor Sobibor.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×