Het naamplaatje van Lea Judith de La Penha

Het naamplaatje van Lea Judith de La Penha – Still Brandpunt
Enige tijd geleden werd op het terrein van vernietigingskamp Sobibor in Polen een bijzondere vondst gedaan. Een archeoloog vond er een identiteitsplaatje van een meisje dat tijdens de oorlog op zesjarige leeftijd was gedood. Actualiteitenrubriek Brandpunt stond zondagavond stil bij deze bijzondere vondst.

Na de opstand van Sobibor, oktober 1943, besloten de Duitsers het vernietigingskamp te sluiten.


Alle sporen van de massamoord die er had plaatsgevonden, moesten vervolgens worden uitgewist. Voor dat doel werden enkele tientallen Joden uit Treblinka gehaald. Zij kregen de opdracht het kamp te slopen. Na afloop werden ook zij gedood.

- advertentie -

Identiteitsplaatje

Op het terrein van het voormalige kamp wordt al jaren archeologisch onderzoek verricht. Archeologen hopen er sporen te vinden uit de periode van het bestaan van het vernietigingskamp.

Sinds 2001 zijn er onder meer tanden en botfragmenten gevonden, maar er ook sieraden, sleutels en munten werden ontdekt. Enige tijd geleden deed de Israëlische archeoloog Yoram Haimi een erg bijzondere vondst. Hij vond een identiteitsplaatje van Lea Judith de la Penha, een zesjarig meisje uit Amsterdam. Bekend is dat dit meisje op 9 juli 1943 samen met haar haar ouders aankwam in Sobibor. Ze werd nog diezelfde dag om het leven gebracht. Voor de archeoloog staat het identiteitsplaatje symbool voor Sobibor.

Fons de Poel reisde af naar Polen en sprak namens Brandpunt met archeoloog Yoram Haimi:

Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: