Als ergens lange tijd met veel spanning naar is uitgekeken en het moment van de waarheid breekt eindelijk aan, duidt men dat belangrijke moment wel eens aan als “het uur U”. Waar komt die uitdrukking vandaan?
De term ‘het uur U’ is oorspronkelijk afkomstig uit de militaire wereld. Het is soldatentaal voor het tijdstip waarop een gewichtige militaire operatie begint. Aangezien doorgaans geheim gehouden wordt wanneer offensieven beginnen, spreekt men dan van ‘het uur U’, waarbij de hoofdletter waarschijnlijk simpelweg staat voor ‘uur’.
D-Day en H-Hour
Ook in het Engels kent men zo’n aanduiding: H-Hour. Dit begrip is vooral bekend uit de Tweede Wereldoorlog. De belangrijke militaire operatie D-Day (nog zo’n mooie aanduiding) van 6 juni 1944, waarbij meer dan 160.000 geallieerden de stranden in Normandië bestormden, werd uiteraard lang van tevoren gepland. Wanneer de invasie zou beginnen werd echter geheim gehouden, waardoor men wat cryptisch sprak van D-Day. En het uur waarop de troepen in beweging moesten komen duidde men aan als H-Hour.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden deze begrippen ook al gebruikt door het Amerikaanse leger.
De invasie – Lotgevallen van de mannen van D-day
Bronnen â–¼
-https://www.ensie.nl/onze-taal/het-uur-u