Hoe klonk de bevrijding?

2 minuten leestijd
Bevrijding van Eindhoven, 20 september 1944
Bevrijding van Eindhoven, 20 september 1944 (Publiek Domein - IWM)

De beelden van de bevrijding zijn bekend. Juichende mensen, piano’s die spontaan op straat werden gezet, meisjes die soldaten zoenden en achterop de motor klommen. Maar hoe klonk die bevrijding? Welke muziek werd er gespeeld? Het is veel minder bekend.

Tommy Song
Tommy Song
Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek geeft in een speciale tentoonstelling het antwoord op deze vragen. Het museum:

“We denken bij bevrijdingsbeelden meteen aan jazz, maar zelden was er bij de foto- en filmopnames ook een microfoon aanwezig. Bijna altijd is de jazz die in documentaires over de bevrijding te horen is, later over de beelden heen gemonteerd. De werkelijke muziek van de bevrijding was juist veelzijdiger.”

Aan de hand van een unieke collectie van meer dan driehonderd stukken bladmuziek (recent vanuit de VS geschonken aan het Bevrijdingsmuseum) wordt de muziek van de bevrijding in tijdelijke tentoonstelling, getiteld ‘Songs of Liberation’, gereconstrueerd. Van de foxtrot tot de swing, van haastig geschreven bevrijdingsliederen tot internationale hits.

De tentoonstelling kijkt ook verder dan de zomer van 1945. Van de introductie van jazz in Nederland in de jaren twintig naar censuur en Schlager-muziek in de bezettingsjaren. Na de oorlog bloeide de Amerikaanse en Britse muziek op, van jazz tot rock ’n roll en popmuziek.

Soundtrack van de bevrijding - Frank Mehring (+ CD)
Soundtrack van de bevrijding – Frank Mehring (+ CD)
Naast historische opnames zijn er dankzij samenwerking met de afdeling American Studies van de Radboud Universiteit Nijmegen, ook moderne reconstructies te horen van nummers die nooit zijn opgenomen zoals onder andere ‘Snoezepoes’, ‘The Tommy Song’, ‘Het Vrije Nederland’ en de ‘Sten Gun Walk’. Er kan in de tentoonstelling ook gedanst worden op authentieke dansinstructies.

Boek met cd

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling wordt er tevens een nieuw boek gepubliceerd getiteld ‘Soundtrack van de Bevrijding’ van auteur Frank Mehring van de Radboud Universiteit Nijmegen. De bijgevoegde cd bevat een selectie van de bevrijdingsliedjes. Beluister hieronder een van die nummers.

De tentoonstelling ‘Songs of Liberation’ loopt van 24 april t/m 1 november 2015

Boek: Soundtrack van de bevrijding – Frank Mehring (+ CD)

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/201378208″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”300″ iframe=”true” /]

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×