Hortus Botanicus Leiden heropend door koningin

1 minuut leestijd

Victoria amazonica in de Victoriakas van de Hortus Botanicus van Leiden - Foto: CC
Victoria amazonica in de Victoriakas van de Hortus Botanicus van Leiden – Foto: CC
Koningin Máxima heeft donderdag de Hortus Botanicus van Leiden heropend. Het eeuwenoude kassencomplex is de afgelopen maanden gerenoveerd.

De Hortus botanicus Leiden is de oudste, nog bestaande botanische tuin van Nederland. De tuin werd in 1590 opgericht aan het Rapenburg in Leiden op initiatief van het bestuur van de Universiteit Leiden. De tuin werd onder meer gevuld met planten die door de VOC werden meegebracht vanuit Oost-Azië.

De Franstalige Vlaamse geleerde Carolus Clusius, die een grote rol speelde bij de verspreiding van zowel de aardappel als de tulp in Europa, werd de eerste directeur van de tuin. Andere bekende directeuren van de tuin waren bijvoorbeeld Herman Boerhaave, Adriaan van Royen en Nicolaas Meerburgh.

Milieuvriendelijker

De afgelopen maanden is de tuin grondig gerenoveerd. In het vernieuwde complex is onder meer een loopbrug gekomen en de kassen zijn milieuvriendelijker gemaakt, onder meer door de plaatsing van isolatieglas en zuinigere verlichting.

Koningin Máxima bezocht het kassencomplex na de heropening. In een toespraak zei Carel Stolker, rector magnificus Leidse universiteit, dat de tuin nu beter is toegerust voor wetenschappelijk onderzoek. Hij benadrukte echter ook dat de Hortus niet alleen een proeftuin voor de universiteit is:

“De Hortus verbindt de stad met de universiteit. Hier komen naast onderzoekers en studenten ook veel mensen die de tuin bewonderen.”

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×