Dark
Light

Irrigatieproject legt Myceense tombe bloot

Auteur:
1 minuut leestijd

Tijdens een irrigatieproject in de buurt van Amfissa in Centraal-Griekenland is een 3300 jaar oude Griekse tombe uit de Myceense periode opgegraven. Het is de eerste keer dat een dergelijke tombe is gevonden in deze regio.

Het graf is een zogenoemde Tholos (of bijenkorftombe) van negen meter lang met een ronde grafkamer met een diameter van bijna zes meter. Het plafond was ingestort, maar de drie meter hoge muren zijn goed bewaard gebleven. Archeologisch onderzoek wijst uit dat de tombe ruim twee eeuwen in gebruik was, van dertiende tot de elfde eeuw voor Christus.

Grafvondsten

In de grafkamer vonden de archeologen een groot aantal menselijke beenderen. De doden werden in de vloer begraven, samen met hun persoonlijke bezittingen. De botten werden uiteindelijk naar de muren geschoven om zo weer plaats te maken voor nieuwe begravingen.

Grafrovers zouden hebben geprobeerd om de tombe binnen te dringen, maar slaagden daar niet in. Onderzoekers troffen dan ook veel unieke en waardevolle voorwerpen in het graf, zoals bronzen vazen, gouden ringen met gegraveerde decoraties, knoppen van halfedelstenen en veertig stukjes beschilderd aardewerk.

Ook vonden ze in de grafkamer beeldjes van vrouw- en dierfiguren, twee bronzen dolken, speerpunten en een groot aantal zegels met afbeeldingen van dieren, bloemen en lineaire motieven.

~ Natascha NeefParakalo

×