Kniepertjes – Traktatie rond de jaarwisseling

Traditioneel worden rond de jaarwisseling in grote delen van Drenthe, Groningen, Twente en de Achterhoek kniepertjes gegeten. Deze dunne harde wafels worden vaak genuttigd met wat slagroom en heten niet overal hetzelfde.

De duivekater: een Hollandse lekkernij

Duivekaters waren vroeger, en zijn nog steeds, een lekkernij voor tijdens de feestdagen. Wat is de duivekater of duvekater voor soort lekkernij? En wat is de herkomst van dit speciale brood?

IJzerkoekenoproer in Coevorden

Op 29 december 1770 vond er in Coevorden een groot oproer plaats, het zogenoemde IJzerkoekenoproer. Wat was dit precies voor soort opstand?

Aan Bacchus offeren – Betekenis van de uitdrukking

Als iemand een grote hoeveelheid alcohol tot zich neemt, wordt wel eens gezegd dat deze persoon een offer aan Bacchus brengt. In de Romeinse mythologie staat Bacchus bekend als de god van de wijn, de roes, dronkenschap en vreugde.

Een kater hebben – Herkomst van de uitdrukking

Wie teveel gedronken heeft, loopt de kans de volgende ochtend wakker te worden met een kater. De kans is echter klein dat de ongelukkige de dag na de dronkenschap een onbekende kater door het huis ziet lopen. Waar komt die spreekwoordelijke kater dan vandaan?

Januari, ijsmaand

In januari lag door de vrieskou het werk op het land grotendeels stil. Er was dus volop tijd om te schaatsen.

Darts: een korte geschiedenis

Het darten is ontstaan in de Middeleeuwen in Engeland. Historici vermoeden dat boogschutters er in de tijd van de Engelse vorst Hendrik VIII mee begonnen.

De Nieuwjaarsduik, een frisse start

Je moet wel goed gek zijn als je bij een temperatuur van rond het vriespunt in badpak de zee induikt. Toch wagen sinds 1965 duizenden Nederlanders deze sprong op 1 januari.

De oliebol, een Nederlandse traktatie

Wie tegenwoordig aan de oliebollenkraam om tien oliekoeken vraagt, krijgt louter een verbaasde blik van de verkoper. Hij verkoopt alleen oliebollen … van oliekoeken heeft hij nog nooit gehoord.

Lid zijn van de blauwe knoop

Wie op oudejaarsnacht te diep in het glaasje heeft gekeken, belooft zichzelf op de eerste januari mogelijk “nooit meer een druppel alcohol te drinken”. Hij of zij wordt dan lid van de blauwe knoop.

Geschiedenis van vuurwerk

Het is tijdens de jaarwisseling tegenwoordig niet meer weg te denken (al pleiten sommigen voor een verbod) maar het is nog maar enkele eeuwen traditie in Europa: vuurwerk.

“Ach vader! Niet meer!”

Aan het begin van de twintigste eeuw kende de geheelonthoudersbeweging een enorme aanhang. Oprichter van de NCGOV én de allereerste pleitbezorger voor geheelonthouding in ons land was de charismatische dominee Carel Steven Adama van Scheltema (1815-1897).

Wondermiddeltje tegen dronkenschap

"Het COZA POEDER heeft het huiselijk geluk van duizenden gezinnen hersteld, duizenden personen van schaamte en oneer gered en deze personen tot levenslustige en nuttige leden der maatschappij herschapen."

Met vuurwerk over de drempel

Een Polygoon-video over de jaarwisseling van 1967. In Amsterdam zijn de straten aan het begin van de oudejaarsavond nog uitgestorven. Het Polygoon weet wel waarom: “we zijn een huiselijk volkje”. Na de jaarwisseling beelden van vuurwerk en vreugdevuren, maar ook van demonstranten die de jaarwisseling aangrijpen om nog maar eens

De eerste loterijen

Loterijen zijn al sinds de middeleeuwen populair. Een bekend rijmpje uit de middeleeuwen illustreert dat duidelijk: ‘Trecker, treckt mij wat, of ik geef u een schop op ’t gat.’ Middeleeuwse loterijdeelnemers schreven hun naam met een gedichtje op papier. Elke naam werd apart getrokken, met een ja- of nee-briefje. Dat