Dark
Light

Jeremiëren (flink klagen) – Herkomst en betekenis

Afkomstig uit de Bijbel
1 minuut leestijd
Jeremiëren - Ook katten zit het soms niet mee... (CC0 - Pixabay - skorchanov)
Jeremiëren - Ook katten zit het soms niet mee... (CC0 - Pixabay - skorchanov)

Als je aan het jeremiëren bent, zit het je allemaal niet mee. Je klaagt steen en been. Alles zit je tegen en je hebt dus alle reden om te klagen. Vind je zelf althans… Het bijzondere woord ‘jeremiëren’ is afgeleid van de profeet Jeremia die we kennen uit de Bijbel.

Afbeelding van de profeet Jeremia op het plafond van de Sixtijnse Kapel, Michelangelo. (Publiek Domein - wiki)
Afbeelding van de profeet Jeremia op het plafond van de Sixtijnse Kapel, Michelangelo. (Publiek Domein – wiki)
De profeet Jeremia wordt beschouwd als een van de grote profeten van de Hebreeuwse Bijbel. Hij wordt aangemerkt als de auteur van het naar hem vernoemde boek Jeremia. Daarnaast zou hij de Bijbelboeken Klaagliederen en 1 en 2 Koningen hebben geschreven. Zoals wel meer profeten klaagde de profeet volop over het ‘goddeloze gedrag’ van de mensen tussen wie hij leefde en ook over zijn eigen lot klaagt de profeet op verschillende plekken. Bekend is bijvoorbeeld Klaagliederen 3:17 waarin de profeet schrijft:

“Mijn leven is verstoken van vrede, geluk is mij vreemd geworden”

Of Jeremia 20:14 waar staat:

“Vervloekt is de dag waarop ik ben geboren”

De klaagzangen van de profeet zijn dankzij de Bijbel zo bekend, dat Jeremia’s naam uiteindelijk synoniem is komen te staan voor jammeren: jeremiëren dus.

Andere Bijbelse namen in uitdrukkingen

In onze Nederlandse taal gebruiken we nog tal van andere uitdrukkingen en woorden die aan de Bijbel zijn ontleend. Denk aan de benjamin zijn, een salomonsoordeel, de judaskus, weten waar Abraham de mosterd haalt, de ware Jacob vinden, in adamskostuum rondlopen en een ongelovige Thomas zijn.

Boek: Woorden en uitdrukkingen uit de bijbel

×