Dark
Light

Jongen vindt kaak van prehistorische grottenleeuw

Auteur:
1 minuut leestijd
De kaak van de grottenleeuw
De kaak van de grottenleeuw

Een jongen uit Wekerom blijkt drie jaar geleden op een strandje bij Oosterbeek een kaak van een prehistorische grottenleeuw te hebben gevonden. Hij schenkt het bot maandag aan het Oertijdmuseum in Boxtel.

De nu tienjarige Enzo Smink uit Wekerom speelde in de zomer van 2012 op het strandje in de Rosandepolder, toen hij plotseling op een stuk bot stuitte. Hij groef verder tussen het grind en zand en vond verschillende delen van een kaak met een grote hoektand en nog drie knipkiezen.

De jongen dacht aanvankelijk dat hij resten van een sabeltandtijger had gevonden. Veel aandacht werd er niet besteed aan de vondst. De botten belandden uiteindelijk in een doos ergens in zijn oma’s huis.

Onlangs haalde Enzo zijn vondst weer tevoorschijn in verband met een spreekbeurt voor school. Zijn moeder maakte foto’s en stuurde ze op naar specialisten. Tien werd duidelijk dat de kaak van een prehistorische grottenleeuw is.

De grottenleeuw leefde gedurende het Laat-Pleistoceen (11.800-126.000 jaar geleden) in Europa en kwam ook voor in Nederland. Het dier was aanzienlijk groter dan de grootste Afrikaanse leeuwen. Het Oertijdmuseum noemt de grottenleeuw het grootste roofdier uit de tijd van de mammoeten.

Maandag wordt de kaak officieel overgedragen aan het museum.

Boek: Nederland in de Prehistorie

×