Dark
Light

Regisseur ‘De Bezetting’ overleden

Auteur:
1 minuut leestijd

Milo Anstadt – Foto: Printscreen YouTube
In Amsterdam is afgelopen weekend de Nederlandse journalist, documentairemaker en schrijver Milo Anstadt overleden. Hij is 91 jaar oud geworden.

Milo Anstadt werd in 1920 geboren in de Poolse stad Lwów (momenteel Lviv, Oekraïne). Rond zijn tiende verhuisde hij met zijn ouders naar Nederland. Anstadt had een Joodse achtergrond en dook tijdens de Tweede Wereldoorlog daarom samen met zijn vrouw onder. Tijdens deze onderduiktijd zette hij zich in voor het verzet.

Na de oorlog werd Anstadt journalist bij Vrij Nederland. Bij het grote publiek werd hij vooral bekend met de televisieserie De Bezetting. Anstadt regisseerde deze serie over de Tweede Wereldoorlog in Nederland. De Bezetting werd gepresenteerd door de bekende historicus Loe de Jong. Ook Ben Klokman werkte aan de serie mee. De serie, die tussen 1960 en 1965 werd uitgezonden, won een Nipkow-schijf.

Anstadt schreef verder onder meer veel hoorspelen voor de VARA en maakte verschillende documentaires over Oost-Europa. Voor NRC Handelsblad schreef hij geregeld opiniestukken.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×