Journalisten vinden derde ‘nazi-paard’

1 minuut leestijd
Een van de paarden voor de Rijkskanselarij (tagesspiegel.de)
Een van de paarden voor de Rijkskanselarij (tagesspiegel.de)

In mei van dit jaar werden twee grote bronzen paardenbeelden gevonden die ooit op het terrein stonden van Adolf Hitlers hoofdkwartier in Berlijn. Deze week ontdekten Duitse journalisten een derde bronzen ‘nazi-paard’. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung.

De vondst van mei dit jaar werd mede dankzij de Nederlandse onderzoeker Arthur Brand gedaan. De Nederlander, werkzaam bij onderzoeks- en adviesbureau voor kunst Artiaz, kreeg een mailtje onder ogen van een Duitse familie die af wilde van de beelden, gemaakt door de de Oostenrijkse kunstenaar Josef Thorak (1889-1952), één van de favoriete beeldhouwers van Adolf Hitler. De twee Thorak-paarden stonden ooit in de tuin van de Rijkskanselarij onder Hitlers werkkamer.

Men was er eigenlijk van uit gegaan dat de bronzen paardenbeelden verloren waren gegaan tijdens de slag om Berlijn, in het voorjaar van 1945. Brand ontdekte echter dat Hitler ze al in 1944 in veiligheid bracht. Mede dankzij het onderzoek van de Nederlander kon de Duitse politie de twee beelden in beslag nemen. De veertig ton wegende paarden stonden in een loods in Bad Dürkheim.

Het gymnasium in Ising - cc
Het gymnasium in Ising – cc

Nu is dus een derde paard gevonden. Het gaat om het paardenbeeld dat de kunstenaar zelf hield. Journalisten van de Süddeutsche Zeitung vonden dit exemplaar terug op het terrein van een openbare school in Ising, een plaats in Beieren. Het staat daar op een binnenplein, zonder een verklarend tekstbord. In 1939 werd het beeld gebruikt in een grote tentoonstelling over nazi-kunst in München.

Schoolgeld

Het beeld is sinds 1961 eigendom van de school. In dat jaar zou familie van de kunstenaar het schoolgeld voor hun zoon betaald hebben door het paardenbeeld te schenken. Wat er nu met het beeld gaat gebeuren is niet duidelijk.

Boek: De paarden van Hitler – Arthur Brand

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×