Week van de koloniale geschiedenis

Journalisten vinden derde ‘nazi-paard’

In mei van dit jaar werden twee grote bronzen paardenbeelden gevonden die ooit op het terrein stonden van Adolf Hitlers hoofdkwartier in Berlijn. Deze week ontdekten Duitse journalisten een derde bronzen ‘nazi-paard’. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung.

De vondst van mei dit jaar werd mede dankzij de Nederlandse onderzoeker Arthur Brand gedaan. De Nederlander, werkzaam bij onderzoeks- en adviesbureau voor kunst Artiaz, kreeg een mailtje onder ogen van een Duitse familie die af wilde van de beelden, gemaakt door de de Oostenrijkse kunstenaar Josef Thorak (1889-1952), één van de favoriete beeldhouwers van Adolf Hitler. De twee Thorak-paarden stonden ooit in de tuin van de Rijkskanselarij onder Hitlers werkkamer.

Men was er eigenlijk van uit gegaan dat de bronzen paardenbeelden verloren waren gegaan tijdens de slag om Berlijn, in het voorjaar van 1945. Brand ontdekte echter dat Hitler ze al in 1944 in veiligheid bracht. Mede dankzij het onderzoek van de Nederlander kon de Duitse politie de twee beelden in beslag nemen. De veertig ton wegende paarden stonden in een loods in Bad Dürkheim.

Het gymnasium in Ising - cc
Het gymnasium in Ising – cc

Nu is dus een derde paard gevonden. Het gaat om het paardenbeeld dat de kunstenaar zelf hield. Journalisten van de Süddeutsche Zeitung vonden dit exemplaar terug op het terrein van een openbare school in Ising, een plaats in Beieren. Het staat daar op een binnenplein, zonder een verklarend tekstbord. In 1939 werd het beeld gebruikt in een grote tentoonstelling over nazi-kunst in München.

- advertentie -

Schoolgeld

Het beeld is sinds 1961 eigendom van de school. In dat jaar zou familie van de kunstenaar het schoolgeld voor hun zoon betaald hebben door het paardenbeeld te schenken. Wat er nu met het beeld gaat gebeuren is niet duidelijk.

Boek: De Plunderaars – de nazi-obsessie met kunst

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: