Dark
Light

KB lanceert collectie LHBT+-websites

Auteur:
1 minuut leestijd
LHBT
LHBT (CC0 - Pixabay - Chickenonline)

De Koninklijke Bbliotheek in Den Haag legt een webcollectie aan over de LHBT+-cultuur in Nederland. Doel is om de digitale cultuur van de LHBT+-gemeenschap vast te leggen voor hedendaags en toekomstig onderzoek.

De collectie bestaat momenteel uit zo’n vierhonderd websites uit het tijdvak 2007 tot heden. Volgens de bibliotheek geven deze websites gezamenlijk een breed beeld van de onderdelen en ontwikkelingen van de LHBT+-gemeenschap in ons land. Kees Teszelszky, conservator digitale collecties bij de KB:

“Mensen die worden gediscrimineerd, zich niet kunnen uiten of niet zichzelf kunnen zijn in de analoge wereld, zoeken vaak hun heil online. De LHBT+-gemeenschap was daarin pionierend. Op het internet konden deze gelijkgestemden elkaar ontmoeten, informatie vinden en uitwisselen en een eigen identiteit opbouwen en uitdragen. Dit droeg weer bij aan de ontwikkeling van belangenorganisaties, platformen voor lotgenotencontact en hulpverlening.”

De KB-webcollectie bestaat uit bekende online platformen zoals die van belangenorganisatie COC en LHBT+-erfgoedorganisatie IHLIA, maar ook uit innovatieve initiatieven, zoals de eerste digitale roman: Roes der zinnen van Marcel Bullinga uit 1994. Teszelszky:

“De KB volgt deze gemeenschap al lange tijd online, maar toen duidelijk werd hoe belangrijk de LHBT+-cultuur is geweest voor de ontwikkeling van het vroege web, besloten we een speciale webcollectie aan te leggen. De sites laten de geleidelijke emancipatie van deze gemeenschap zien. Ze tonen met welke vormen van discriminatie en uitsluiting LHBT+-ers tot op de dag van vandaag te maken hebben, maar ook hoe de diversiteit van de deze gemeenschap is gegroeid.”

Volgens Teszelszky laat de collectie zien dat LHBT+-cultuur een even belangrijk als onderbelicht deel van de Nederlandse online geschiedenis is. De collectiebeschrijving is openbaar toegankelijk. Wie de LHBT+-collectie zelf wil bekijken kan terecht in de leeszaal van de KB.

×