De Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag heeft een kostbaar facsimile (kopie) ontvangen van het zestiende-eeuwse Grimani-brevier.
Het Grimani-brevier is een omvangrijk zestiende-eeuws manuscript dat beschouwd wordt als een van de mooiste geïllumineerde Vlaamse handschriften ooit gemaakt. Een brevier is een boek voor geestelijken, waarin de gebeden staan opgetekend die zij dagelijks moeten uitspreken.
Het boek waarvan de KB nu een kopie heeft ontvangen, werd in rond 1520 gekocht door kardinaal Domenico Grimani. Hij betaalde er 500 gouden dukaten voor, een kapitale som die hij zich als zoon van de doge van Venetië destijds wel kon veroorloven.
Door de aankoop kreeg het boek direct grote bekendheid. Het Grimani-brevier telt 1672 bladzijden, waarvan 1580 met versiering, en bevat 110 paginagrote hoogwaardige miniaturen. De miniaturen kunnen volgens de KB vergeleken worden met die in het beroemde Très Riches Heures du Duc de Berry dat ook als voorbeeld heeft gediend. Het team kunstenaars uit de Gents-Brugse school dat zo’n dertig jaar aan het Grimani-brevier werkte zou de Très Riches Heures hebben willen overtreffen.
Kardinaal Grimani bepaalde dat het brevier aan de Republiek Venetië zou toevallen, en nooit verkocht mocht worden. Sinds eind zestiende eeuw bevindt het zich in de Biblioteca Nazionale Marciana in Venetië. De facsimile die een zo getrouw mogelijke kopie is van het originele handschrift – inclusief fluwelen band en sloten – is gemaakt door uitgeverij Salerno Editrice uit Rome.
Schenking
De regio Veneto steunde de ontwikkeling. Deze regio schenkt nu dus een facsimile, die een waarde heeft van ruim twintigduizend euro, aan de KB. Er zijn nog een aantal beroemde bibliotheken die een facsimile ontvangen, waaronder de British Library en de Library of Congress.
De facsimile van het Grimani-brevier is van 4 juli tot 1 augustus 2012 te zien in de vitrine bij de ingang van de Leeszaal Bijzondere Collecties van de KB.